Медия без
политическа реклама

Навални е преместен в колония, в която измъчват затворниците

14 Юни 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС

Руският опозиционер Алексей Навални е преместен в строго охраняван затвор в село Мелехово, Владимирска област, известен с това, че там затворниците се подлагат на изтезания, съобщи каналът в Телеграм ЧТД, предаде дир.бг.

Затворниците в тази колония се оплакват от системни изтезания и сексуално насилие, стана известно преди време от разследване на сайта "Медиазона". Все още няма официално потвърждение на тази информация.

"Днес от колонията в Покров, Владимирска област, ни съобщиха, че Навални вече не е там, а е бил прехвърлен в колония със строг режим, но не уточниха в коя точно. Това е станало във връзка с влизането в сила на присъда по ново наказателно дело срещу нашия клиент", каза адвокатката на Навални Олга Михайлова, цитирана от ТАСС.

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, хвърлен в затвора заради критиката си към Кремъл, бе преместен на неизвестно място, съобщиха по-рано днес негови приближени. Знае се само, че той е бил изведен от затворническата колония, в която беше настанен през февруари 2021 г.

"Алексей Навални беше отведен от наказателна колония №2. Адвокатът му, който дойде да го види, беше държан на пункта до 14:00 ч., след което му казаха: "Тук няма такъв осъден". Не знаем къде е Алексей сега и в каква колония го водят. Нито адвокатите на Алексей, нито роднините му бяха уведомени предварително за преместването му. Имаше слухове, че ще бъде преместен в ИК-6 "Мелехово", но не може да се знае кога и дали наистина ще пристигне там", написа в серия съобщения в "Туитър" говорителката на Навални Кира Ярмиш.

Адвокатът му Леонид Волков пък сподели в своя канал в "Телеграм": "Къде се намира Алексей сега и в коя колония е отведен - просто не знаем."

Най-високопоставеният опозиционен лидер в Русия през последното десетилетие беше вкаран в затвора за две години и половина. Формалният повод беше нарушаване на условията за предсрочно освобождаване, след като се върна от Германия, където се възстановяваше от очевидно отравяне с нервнопаралитично вещество, за което обвиняваше в поръчителство Кремъл.

На 24 март 2022 г. Навални беше осъден на още 9 години затвор за "измама и неуважение към съда". Лидерът на опозицията твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани и целят да осуетят политическите му амбиции.

Съдията разпореди Алексей Навални, който окачестви военната инвазия на Русия в Украйна като "глупава", да бъде преместен в затвор с максимална сигурност, където правата му на свиждания и кореспонденция ще бъдат ограничени.

"Докато не знаем къде е Алексей, той остава сам срещу със системата, която вече се е опитвала да го убие. Така че основната ни задача сега е да го намерим възможно най-скоро", добави днес Ярмиш.

Ключови думи:

Алексей Навални

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?