Медия без
политическа реклама

Граждани подеха кампания срещу ограничения брой секции извън ЕС

Целта им е да отпадне таванът от 35 места за гласуване в страните, които не са членки на съюза

22 Февр. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

Граждани инициираха петиция в интернет, която цели да отпадне разпоредбата в Изборния кодекс, според която избирателните секции в страна извън Европейския съюз не могат да надхвърлят 35. Петицията може да бъде открита тук.

За подобна инициатива остава малко време. До 13 март изборната администрация следва да определи къде ще се гласува извън България, както и броя на секциите.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Таванът беше поставен от парламента през 2016 г. Предложението дойде от съществувалия тогава Патриотичен фронт и беше подкрепено от ГЕРБ. Целта на националистите беше да се ограничи максимално гласуването в Турция, което силно облагодетелства ДПС. В същото време обаче така бяха засегнати правата на многобройните български общности извън Евросъюза. Сред тях вече се нареждат и нашите сънародници във Великобритания, които също попадат в обхвата на споменатото ограничение, след като островната държава напусна ЕС.

АРГУМЕНТИТЕ

Инициаторите на подписката от „Мрежа на изборните доброволци в чужбина” се аргументират с рязко нарасналия брой на заявленията за гласуване, пристигащи от Обединеното кралство за предстоящите парламентарни избори у нас. До момента желаещите да гласуват са 8411 и може да се очаква, че до края на кампанията за подаване на заявления, те ще надхвърлят 12 000. За сравнение на миналия парламентарен вот са били 4696.

Прогнозата им е, че общо 45 000 българи във Великобритания ще пожелаят да гласуват на 4 април. При таван от 35 секции това би означавало по над 1200 души на секция. Няма вариант, при който толкова малко места за гласуване могат да поемат всички желаещи, още повече, че очакваните опашки ще увеличат неимоверно рисковете за здравето на хората, посочват инициаторите.

ВАРИАНТИТЕ

За да се отговори на тази ситуация, те предлагат три варианта на българските депутати: 1) да бъде отменено ограничението от 35 секции в Изборния кодекс; 2) да бъде коригиран законовият текст така, че да не важи за бивши страни-членки на ЕС като Великобритания; 3) да се „замрази” временно действието на ограничението за периода на извънредната епидемична обстановка.

Самите инициатори предпочитат първия вариант, който смятат за „най-справедливото решение, което отговаря на съвременното разбиране за равни изборни права в демократичните страни”. Втория намират за компромисно решение, което обаче „не решава аналогичния проблем на българските граждани в други страни извън ЕС”. А третия просто отчита епидемичната ситуация, без директно да засяга същността на ограничението.

„Вярваме, че в оставащите дни на 44-то Народно събрание ще проявите необходимата държавническа мъдрост и отговорност спрямо гражданите на България, живеещи извън страната, както и към служителите на МВнР, натоварени със задачата да организират и провеждат изборите във Великобритания”, обръщат се инициаторите към родните парламентаристи.

Още по темата