Медия без
политическа реклама

Граждани и фирми връщат 12,7 млн. лв. на НОИ

Осигурителният институт и работодатели се съдят за ковид обезщетения

23 Дек. 2023
Илияна Димитрова

Граждани и фирми имат да връщат 12,7 млн. лв. на Националния осигурителен институт от начет и неоснователно получени суми за осигурителни плащания през 2022 г. Това съобщават от института в последния си информационен бюлетин.

От актовете за начет, към момента непогасени остават 139 акта, които са общо за 2,8 млн. лв. Голяма част от тях се обжалват от работодателите пред съдебните органи и се дължат на неправомерно изплатени средства от фонд „Безработица“ по постановленията на Министерския съвет, свързани със запазването на заетостта по време на пандемията, посочват от НОИ.

В анализа експертите описват основните способи за оценка на евентуални измами. При болничните и майчинството например се гледа коефициентът на честота - колко хора са в болничен на сто осигурени лица, дали няма твърде много майки в отпуск по майчинство в една фирма и т.н. НОИ задължително прави ревизия и при откриване на производство по ликвидация или несъстоятелност - например при сливане на дружества, промяна на собствеността или закриване на фирми.

Наказателните постановления на физически лица са 716, а тези за имуществени санкции са 52 (39,69% от всички наложени санкции). Сключени са 89 споразумения в размер на 7630 лв., като събираемостта по споразуменията е 73,39%. От НОИ дават пример за една засечена измама от териториалното поделение на института в Смолян. Там е установено, че 66 българи са осигурявани фиктивно при испански осигурител, като общо щетата от тази измама се доближава до 1 млн. лв.

 

Ключови думи:

НОИ