Медия без
политическа реклама

Градският транспорт в София вози с мразовити електробуси

"Спаси София" измери 5,5 градуса в мотриса по линия 60 в "Овча купел"

26 Яну. 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Електробуси по линия 60, минаващи през „Овча купел“, извършват курсове без включено парно и в тях пътниците зъзнат. За това алармира Борис Бонев, общински съветник от гражданската организация „Спаси София“. Той се включи във „Фейсбук“ наживо от едно от превозните средства, в което измери температура от 5,5 градуса. „Причината е, че парното в този електробус не работи. А не работи, защото електробусна линия 60 се обслужва от мотриси, чиято батерия според шофьори в депата не им стига да завъртят пълен курс с включено парно", коментира общинският съветник.

По думите на Борис Бонев проблемът се дължи на няколко основни причини, първата от които е популизмът. „В София бяха изхарчени десетки милиони левове за закупуване на електробуси, които очевидно не са подходящи за условията на града. Те не могат да обслужват адекватно пътниците и не им осигуряват необходимия комфорт“, смята Бонев. „Второто нещо е, че след като бяха закупени тези автобуси, не беше изградена инфраструктурата за тях. В кв. „Овча купел“ липсва зарядна станция. За да пести своята батерия, този автобус, а и не само, просто не включва парното”, допълни общинският съветник.

„Излиза, че гордостта на Фандъкова и ГЕРБ - китайските електробуси, струващи 2 пъти повече от немски газови автобуси, не могат да издържат една обиколка с включено отопление, защото батерията им се изчерпва. Често батерията свършва и по средата на линията, пътниците остават без транспорт и се извиква авариен камион да тегли, което генерира още разходи и неудобства. Ето до какво водят лошото управление, популизмът и корупцията. Хайде стига вече грешка след грешка, провал след провал. Можем и заслужаваме много повече и заедно ще го направим!“, обобщават от „Спаси София“ във „Фейсбук“.

От Столична община отговориха чрез ефира на БНТ, че става дума за изолиран случай с електробус по линия 60, чието парно не работи. Според шефа на общинското предприятие „Столичен електротранспорт“ инж. Евгений Ганчев причината за дискомфорта била, че батериите на превозните средства били пригодени да возят без зареждане по 20 километра, докато дължината на въпросната линия била около 25 километра. Ганчев добави, че проблемът щял да бъде решен с изграждането на станция за зареждане на батерии в „Овча купел“. Това щяло да се случи в рамките на 2 месеца. "Не говорим за непуснато парно. Частично парното може да бъде намалено поради задръстване или много ниски температури. В една от линиите, поради твърде ниските температури и поради дължината на линията, е възможно да са били по-ниски, отколкото в останалите превозни средства", заяви Ганчев. По думите му всички електробуси са снабдени с модерни климатични системи. "Трябва да издържа с пуснато парно 20 километра. Настроено е нормалната температура в превозните средства да бъде 20-26 градуса. Ежедневно се прави профилактика на електробусите. Зареждат се на крайни станции, на Централна гара", допълни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата