Медия без
политическа реклама

Градският транспорт на София готви стачка

Синдикалистите настояват за 30% увеличение на заплатите

22 Яну. 2023
Илияна Кирилова
Над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година

Работещите в градския транспорт на София са готови на едночасова ефективна стачка, съобщи за БНР председателят на Федерация на транспортните работници към Конфедерация на труда „Подкрепа“ Иван Кирилов. 

Синдикалистите настояват за 30% увеличение на работните заплати от 1 януари в четирите общински дружества – Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Метрополитен и Центъра за градска мобилност. Овен за възнагражденията, зрее напрежение и заради текучество на кадри и условията на труд.

„Гледайки инфлацията, всъщност по никакъв повод не сме съгласни на 10% увеличение на заплатите, над 100 шофьора са напуснали Столичния автотранспорт през миналата година. За 2021 и 2022 г. над 32 000 работни дни имат водачите неизползван платен годишен отпуск. Нямат възможност да си използват отпуската поради това, че не са достатъчен брой“, заяви Кирилов.

Той допълни, че и в метрото са напуснали над 100 души миналата година. След отправено от Федерацията искане за свикване на съвет за социално сътрудничество по транспорта в Столична община, такъв е насрочен за вторник. На него ще се обсъжда увеличение на заплатите на работещите в четирите общински транспортни дружества:

„Хората от градския транспорт не желаят вече да протестират, те предпочитат направо да се премине към стачни действия като първоначално е възможно да се случи така, че да има едночасова ефективна стачка. Понеже законът го позволява, в по-скоропостижни срокове. Протестът е за хората, които не са на работа, излизат със знамената и транспарантите на площадите. Това е протест“, каза още Кирилов.

Още по темата