Медия без
политическа реклама

Google Maps вече показва закъснения на градския транспорт в София

Мобилното приложение позволява локализация както на наземния превоз, така и на метрото

От ЦГМ поясниха, че системата все още се синхронизира и предстои да бъде представена официално.
Илияна Димитрова
От ЦГМ поясниха, че системата все още се синхронизира и предстои да бъде представена официално.

Чрез мобилното приложение на Google Maps вече може да се следи в реално време на колко минути от дадена спирка се намират превозните средства на градския транспорт в Столична община. Информацията е налична както за наземния превоз, така и за метрото. Платформата отчита дали автобусът, тролеят или трамваят ще дойде навреме според разписанието си, ще закъснее или пък ще пристигне по-рано. За да получи данните, пътникът трябва да зареди приложението, да потърси на картата спирката, която го интересува, и да натисне обозначаващата икона в синьо. Освен за предстоящия курс, приложението на Google Maps следи и доста следващи. Така пасажерът може да си направи план кога да излезе от дома или офиса и колко време ще му е необходимо, за да бъде навреме за пристигането на превозното средство. В приложението има и индикатор доколко е запълнен капацитетът му. 

От Центъра за градска мобилност поясниха за "Сега", че координацията между общинското дружество и Google Maps още не е приключила, но потвърдиха, че от няколко седмици приложението разпространява онлайн координатите на градския транспорт в София. От ЦГМ уточняват, че платформата все още е в тестови период и че предстои тя да бъде представена официално. В момента се провежда обучение на шофьорите и ватманите от "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и на машинистите в метрото. Проверка на "Сега" показа, че данни за координатите на градския транспорт има както в централната градска част и кварталите, така и за т.нар. крайградски линии. От ЦГМ обаче посочват, че все още е възможно да има известни разминавания.

Появата на GPS-координатите на столичния обществен превоз в Google Maps е неочаквано, тъй като дълго време доскорошният кмет Йорданка Фандъкова казваше, че това няма да се случи. Обяснението бе, че метрото е обект от националната сигурност и че ДАНС не разрешават локализиране на местоположението на мотрисите. Мотивите звучаха странно, тъй като Google Maps предоставя същата услуга за много други градове в Европа и по света. Освен това обаче за софийския градски транспорт се знаеше, че ЦГМ не получаваше данни от метрото, което пречеше на столицата да предостави разписанията си на Google Maps и други приложения. 

            

Още по темата