Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гьоков: Няма да има ощетени пенсионери от преизчислението

С новия бюджет може да се увеличат още парите за втората година на майчинството

04 Яну. 2022Обновена
БГНЕС
Георги Гьоков

12,5% - около 65 лв., е средното увеличение на пенсиите от 25 декември. Всичко останало е изкривена пенсионна система, защото ковид добавката няма място в нея. Това коментира тази сутрин пред БНТ социалният министър Георги Гьоков. Репликата му бе предизвикана от сметките, че пенсиите всъщност се увеличават само с 10 лв. Те идват от факта, че от 25 декември минималната пенсия е 370 лв., а от 1 януари ковид добавката е 60 лв. При 300 лв. минимална пенсия и 120 лв. добавка досега, тези пенсионери (те вече са половината от всички) получаваха 420 лв., а сега ще получават 430 лв.

Както "Сега" многократно писа, реалното увеличение през увеличението на коефициента за всяка година действителен стаж за много хора ще се окаже по-малко от 120-те лв., раздавани на калпак в последните 3 месеца на 2021 г. Затова и от този месец до края на юни ще се изплаща отново ковид добавка, която ще е 60 лв. месечно.

"Ковид добавката беше популистко решение на Народното събрание. То даде глътка въздух на пенсионерите, но не почиваше на реални разчети", коментира днес социалният министър.

"Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която е по някакъв начин засегната от размера на пенсията, ние ще коригираме още от следващия месец това", увери Гьоков. Хората с повече стаж ще имат по-голямо увеличение, обясни той.

От юни нататък трябва да се търсят политически решения, които да удовлетворят хората в пенсионна възраст и да внушават чувство на справедливост. Хората очакват пенсиите им да не намаляват, когато спре изплащането на ковид добавката, смята социалният министър.

Всичко за промените в пенсиите:

От 7 януари пенсионерите ще усетят ефекта на големите промени в пенсиите, влезли в сила на 25 декември.

БСП ще продължи да води битка за увеличение на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, стана ясно от интервюто. В момента то е 650 лв. - бе изравнено с минималната заплата миналата есен. Минималната заплата в момента е на същото ниво, но с новия бюджет трябва да се увеличи евентуално на 710 лв. Затова и левицата ще иска обезщетението да не изостава.

До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се обвърже с максималния осигурителен доход, каза още социалният министър. Той потвърди позицията си, че таванът трябва постепенно да отпадне и всеки пенсионер да получава пенсия според осигурителния си принос, без да има ограничения. Това обаче са въпроси, които трябва да се обсъдят с национално представителните организации на синдикатите и работодателите.

Ключови думи:

пенсии, Георги Гьоков

Още по темата