Медия без
политическа реклама

Гешев засега се спасява от дисциплинарно дело за чата със Sevi

Янаки Стоилов чака ВАС и КС да се произнесат, за да реши да иска ли отново уволнението на главния прокурор

17 Септ. 2021Обновена
Снимката, разпространена преди седмица от депутати от ИТН, ИБГНИ и БСП.
Фейсбук/Радостин Василев
Снимката, разпространена преди седмица от депутати от ИТН, ИБГНИ и БСП.

Главният прокурор Иван Гешев засега не е заплашен от дисциплинарно дело за това, че по време на заседанието на правната комисия миналата седмица си чатеше с пиарката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Севделина Арнаудова. Правосъдният министър Янаки Стоилов, който веднъж вече поиска от Висшия съдебен съвет Гешев да бъде освободен от длъжност, ще преценява дали да инициира нова дисциплинарна процедура, когато приключат двете дела, заведени след отказа на съвета да разгледа първото му предложение. Това обясниха пред "Сега" от Министерството на правосъдието.

Става дума за делата пред Конституционния съд и пред Върховния административен съд. КС бе попитан може ли министърът да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища, когато те накърняват престижа на съдебната власт или грубо погазват задълженията си.

Отделно Стоилов обжалва във ВАС самия отказ на съдебния съвет да разгледа по същество искането му за отстраняването на Гешев. Така ВАС би могъл да задължи съвета да се занимае с казуса. Но докато краят на мандата на служебното правителство не пречи на процедурата пред КС, то приемникът на Стоилов може да реши и да не поддържа жалбата му пред ВАС, а по всичко личи, че съдът не бърза с това дело. Мина цял месец от подаването на жалбата, преди то изобщо да бъде образувано.

Нормално ли е главен прокурор да си чати с човек, който би трябвало да е разследван от подчинената му институция? Във всяка цивилизована държава подобни близки отношения между проверяващ и проверяван ще повдигнат въпроси за обективността на този магистрат.

И макар че министърът не е единственият, който може да инициира дисциплинарна проверка срещу Гешев, може да се предположи с голяма сигурност, че доминираното от главния прокурор мнозинство във Висшия съдебен съвет ще си затвори очите за скандала. Тази сряда, например, заседава прокурорската колегия на съвета, но никой от членовете й, които иначе уж са много чувствителни за накърняването на съдебната независимост, не попита главния прокурор за комуникацията му. Очаква се пленумът на съвета да се събере за първи път след лятната си ваканция другия четвъртък. До вчера обаче членовете му така и не бяха получили сигналите на БОЕЦ и БХК, с които се настоява за проверка по темата. Членове на съвета допуснаха, че материалите умишлено се бавят, защото обикновено бързо се разпращат на кадровиците. Писмото на БХК е получено от кадровиците днес следобед, но върху него няма резолюция да бъде включено в дневния ред, научи "Сега".

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, който също може да прави проверки за почтеност по своя инициатива, досега не е обявил да се е самосезирал по случая. 

Гражданско сдружение БОЕЦ изпрати сигнал до Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието за чата между Севделина Арнаудова, която е пиар на бившия премиер Бойко Борисов, и главния прокурор Иван Гешев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата