Quantcast
ВСС е сезиран за чата между Гешев и пиара на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ВСС е сезиран за чата между Гешев и пиара на Борисов

Гражданско сдружение БОЕЦ пита защо главният прокурор си пише с човек, замесен в няколко корупционни скандала
3 231
Иван Гешев си чати с "Pi ar Sevi Boiko"

Гражданско сдружение БОЕЦ изпрати сигнал до Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието за чата между Севделина Арнаудова, която е пиар на бившия премиер Бойко Борисов, и главния прокурор Иван Гешев. Двамата бяха заснети да комуникират през мобилното приложение "Телеграм" по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Арнаудова не отрече да поддържа контакт с Гешев, като се оправда, че това се е случвало във връзка с отразяване на събития. Бойко Борисов пък ѝ забрани "да си пускат усмивки, сълзички и муцунки с други мъже". Всъщност комуникацията е смущаваща, тъй като се очаква държавното обвинение да разследва няколко корупционни скандала с участието на Арнаудова и Борисов. "Това е тежък конфликт на интереси и Гешев дължи обяснение за отношенията си с Арнаудова и за действията на прокуратурата по сигнала срещу нея. Вместо да я разследва, Гешев си разменя „усмивчици“ с PR-ката", възмутени са от БОЕЦ.

Все още Иван Гешев не е дал обяснение за съобщенията си с пиара на бившия премиер. В правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет е да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси на главния прокурор, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

До момента Висшият съдебен съвет не е реагирал на разпространената комуникация на Гешев. Вместо това обаче Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу депутатите от парламентарната комисия за полицейското насилие, които в понеделник поискаха отстраняване на прокурор Вероника Трифонова. Именно тя е разследвала побоя над протестиращи от служители на МВР, но не открила данни за извършено престъпление.

"Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Прокуратурата на Република България, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на Европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания", категорични са съдебните кадровици. 

Те обвиняват депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който е председател на въпросната комисия, че се намира в конфликт на интереси, тъй като е бил и адвокат по дела, свързани с полицейското насилие от миналото лято. "По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия", декларира прокурорската колегия.

Още

Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

6762
Върховни съдии започнаха акция за разпускане на ВСС

21.09.2021

15857
Гешев загуби гвардията си, но запази крепостите си