Quantcast
Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Борисов

Главният прокурор откри паметник на 28-ия американски президент Удроу Уилсън
4 545
 БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е скрил дело срещу бивш министър на Бойко Борисов, по което лидерът на ГЕРБ беше извикан на разпит през лятото. По време на отчета на служебното правителство в сряда вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че в рамките на проверката от МВР са поискали да получат "онова дело, което било много отдавна – преди десетина години, когато го бяха смачкали, с бившия градски прокурор Кокинов и Мирослав Найденов като министър на земеделието", но от Софийската градска прокуратура заявили, че "делото се намира при главния прокурор".

"За г-н Рашков ще кажа, че аз уважавам българските институции. Избягвам да коментирам, защото войната в българските институции обикновено плащат, с цената на бум на престъпността, българските граждани. Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно", отговори днес Гешев, цитиран от БНТ.

През август Рашков коментира пред "Сега", че делото, част от което е сюжетът, станал известен като "канибалската заплаха", по някаква причина е изискано във Върховната касационна прокуратура. Преписката е от 2009 г. и би трябвало да е архивирана в Софийската градска прокуратура. "Това е начин да се крие делото, да се саботира", обясни той.

Главният прокурор също така не пропусна да отправи критики и към вече бившите депутати, които в последния ден на 46-тото Народно събрание приеха законодателни промени, с които Бюрото по защита към главния прокурор беше преместено в Министерството на правосъдието. "Посочили сме рисковете, надяваме се да не се случат. В НС казах, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. Отговорността от момента в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 година под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", заяви Гешев.

По негови думи тези законодателните изменения "са писани на коляно, с бързане". "Прочетох в някои сайтове, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу Гешев. Надявам се това да не е така", каза главният прокурор, като допълни, че това би било много тъжно за върховенството на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

Днес Иван Гешев присъства присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България", на площад "Бански" в София. "Може би е символично, че в днешния ден, по инициатива на Асоциация на прокурорите се открива паметник на приятеля на България, 28-ия американски президент Удроу Уилсън, за който съм сигурен, че не много българи знаят. Те трябва да знаят, че може би благодарение на него и на други хора България съществува в сегашните си граници", коментира главният прокурор.

ЧАТ СЪС SEVI

Българският хелзинкски комитет публикува отворено писмо до Министерството на правосъдието и членовете на Висшия съдебен съвет, в което се изразява мнение, че чатът на Иван Гешев с пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова, заснет по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси, е основание за оставката на главния прокурор.

"Кадрите от 10 септември следва да бъдат прочетени и в контекста на това, че г-жа Арнаудова наскоро бе посочена в общественото пространство от г-н Васил Божков – бизнесмен, понастоящем обвиняем по досъдебно производство – като посредничка при предаването на крупни суми между г-н Божков и г-н Борисов през времето, в което последният бе действащ премиер, като част от твърдяна от г-н Божков корупционна схема за купуване на „чадър“ срещу проверки и санкции върху дейността на г-н Божков от страна на държавни органи", припомнят от БХК.

Според неправителствената организация е силно притеснително, че "главният прокурор общува свободно и явно свойски, като човек, познаващ продължително време пиара на политически лидер и доскорошен дългогодишен премиер – най-висшата длъжност в изпълнителната власт, – уведомявайки я за случващото се по време на негово нарочно изслушване в Народното събрание".

"Този неформален, насмешлив разговор на г-н Гешев и г-жа Арнаудова е поредна индиция в подкрепа на обвиненията за намеса на изпълнителната власт в съдебната и на нелегитимно партийно влияние в подбора, номинирането и избирането му на поста за главен прокурор на Република България, както и евентуално простиращ се върху негови действия и решения като заемащ тази длъжност", категорични са от БХК.

Още

Спецпрокуратурата отказа дело срещу Гешев по сигнала на Рашков

29.11.2021

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1446
Майката на Марио Николов от делото “САПАРД“ осъди прокуратурата

29.11.2021

634
ВСС брани Гешев за тракторите и косачките на Бюрото по защита

28.11.2021

4511