Медия без
политическа реклама

Гешев разкри мафиотските порядки в прокуратурата

Обвинител N1 се изкара жертва на заговор, в който навърза Радев, Борисов и Зарков

22 Май 2023Обновена
Изявление на Иван Гешев

Изявление на Иван Гешев

Posted by Новините на NOVA on Monday, May 22, 2023

Главният прокурор Иван Гешев разкри мафиотски порядки не само в управляваната от него институция, но и в цялата съдебна власт, като извади чатове и записи, от които става ясно как се кадрува и как се търгува в системата. Той нарече случващото се заговор и намеси в него лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, президента Румен Радев, правосъдния министър Крум Зарков, членове на Висшия съдебен съвет.

Всички "разкрития" започнаха едва, след като се появи реален шанс ВСС да гласува поисканата оставка на Гешев. Преди това Гешев не отваряше дума за това, а години наред бе прокурор, зам. главен прокурор и главен прокурор. Сега вече щял да се бори за независимостта на прокуратурата

"Това е началото на края на това, което наричаме завладяна държава, олигархично-политическа мафия и политическия боклук", обяви главният прокурор в продължил около час монолог, изпъстрен с патриотични лозунги и цитати на известни личности. Той обясни, че ще поиска отвод на тези членове на ВСС, които участват в това покушение срещу съдебната власт. "Затова ще поискам в четвъртък заседанието да е закрито. Съдебната власт не трябва да се срамува, а тези, които направиха всичко това. Те са тези, които българите наричат "олигархия" и "мафия". Има един плъх от 5000, не е учудващо. Навсякъде има черни овце. Въпреки политическия натиск", заяви той.

"Трябва да е ясно, че част от този заговор е т.нар. закон "Зарков". Както лицето Бойко Методиев Борисов го нарече - "Крумови закони". За всички юристи е ясно, че е противоконституционен. Той ще бъде проверен от Конституционния съд. Този закон се вписва в този заговор. Целта му не е икономическата и демографска криза, не борба с организираната престъпност, не катастрофите и наркотрафикът", смята Гешев.

Главният прокурор на дълго и нашироко се спря на "атентата" срещу себе си, като този път директно заяви, че зад атентата можело да стоят интересите на Русия. Той многократно се позоваваше на мистичния израелски експерт, заради чието присъствие на мястото на взрива му искат оставката. "Аз го познавам. Той е със сериозна биография и един от най-добрите в Израел. Това, което казах на колегата Ясен Тодоров, е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК", разказа главния прокурор. После израелският експерт му дал заключение че ставало дума за организиран с месеци атентат от професионалисти и Гешев се е разминал на 1 секунда от нещо непредвидимо.

Главният прокурор заяви, че през голям период изпълняващ длъжността главен прокурор е бил заместникът му Борислав Сарафов и не може да бъде винен за нарушаване на служебните задължения. Не стана ясно дали главният прокурор е бил заместван и в деня на атентата и дали това ще е защитната му теза пред ВСС по искането за неговото отстраняване.

Гешев каза, че след като се върнал от САЩ, на летището получил заплашително писмо. Той показа сканирания документ, който започва с цитат от Мечо Пух и завършва с Don't worry be happу. Неизвестният подател пише, че "всяка приказка си има своя край и краят на тази приказка дойде". Допълва, че Гешев се е "обърнал срещу" тях и го призовава: „Затова те моля, Иди си с мир до десет часът сутринта в понеделник, за да не натисна един Enter” .

Главният прокурор Иван Гешев публично скъса оставката си, обяви, че ще завърши мандата си и фронтално атакува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Гешев се определи за жертва на политическата мафия, олигархията и престъпността.

"Ама да натиска каквото си иска - делийт, плюс, минус, каквото си иска. Аз съм мъж от македонския край. Нещо са объркали човека. Объркали са политическия тайминг. Ако искаха да превземат прокуратурата, трябваше малко да изчакат - да направят правителство и след това. Явно са били много сигурни, че ще си подам оставката", коментира Гешев. 

След това Гешев започна да разказва за комуникация с Йордан Стоев от ВСС, който е един от хората, които са се подписали под искането за уволнението му

„Господ ме наказва с глупави врагове“, обобщи Иван Гешев. Преразказът му за срещата със Стоев и пуснатият запис на разговора му с него оголиха порочния модел, по който се управлява прокуратурата и ВСС. Стоев бе представен като посредник, който трябва да предаде на Гешев послание от хората, които задкулисно управляват съдебната власт. От разказа на Гешев стана ясно, че първоначално той се престорил на склонен да си подаде оставката, за да разбере какво му готвят. Всъщност никога не е смятал да подава оставка.

От записа стана ясно, че Гешев е поискал гаранции за близките си и "достоен път за отстъпление".  "За да затвърдя психичното си състояние и желанието да стана прокурор във ВАП, изпратих ок на Бойко Методиев Борисов – 12.59 ч. и получих усмивка. Явно нещо човекът е весел, не знам защо. На мен не ми беше много весело", обясни той, очевидно намеквайки, че Борисов е в основата на заговора.

 

След цяла седмица мълчание, атакуван от своите най-верни и послушни поддръжници и загубил политическото благоволение на крепящите го досега ГЕРБ и ДПС, главният прокурор Иван Гешев даде пространно и емоционално изявление пред медиите.

В събота вечерта Гешев получил обаждане, че близо до Съдебната палата на негова служителка е предадена флашка като гаранция, че той няма да промени решението си за оставката. Той пак нападна заместника си Борислав Сарафов. "Сарафов излиза на брифинг, четейки и треперейки, че е заплашен от Гешев. И аз се чувствам заплашен от Лили Иванова", реши да се пошегува Гешев. Той на няколко пъти намекна, че Сарафов го напада, защото му е обещано да стане главен прокурор. Но смята, че и Сарафов е бил "изгустиран".

Записът на разговора между Гешев и Стоев е около 35 минути. В него се обсъжда как Гешев трябва да подаде оставка по лични причини, защото след "атентата" е притеснен за семейството си. Споменава се името на представляващия ВСС Боян Магдалинчев и няколко негови колеги – членове на ВСС. и се коментира кой как ще гласува и кой може да му повлияе. В разговора Крум Зарков е наричан Сорбоната, а Борисов - Банкята. Покрай обсъждането кой е  основният двигател за оставката, се чуват реплики: „Бойко? Банкята, да.“ Стоев предупреждава Гешев, че всичко се подслуша и се споменава човек, който по онова време е в Южна Африка. Чува се и името Радев, който искал да обере славата от внасянето на закона за промени в прокуратурата. По онова време президентът Румен Радев бе на посещение в Южна Африка.

От записа се разбира, че има и друго лице посредник и координатор на уволнението на Гешев, но така и не става ясно кой точно е той. На няколко пъти се споменава и името на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Самият Стоев се оплаква, че и него са го  следили и записвали - с кого къде ходи и как пресича границата. И му показали записите, явно с цел въздействие за нещо. Не стана ясно кои са тези хора, какво са искали и дали той се е поддал.

Повече четете тук: https://prb.bg/bg/news/64749-glavniyat-prokuror-ivan-geshev%3A-shte-si-dovarsha-mandata-kakvoto-i-da-mi-struva-

Накрая на пресконференцията Гешев патетично обяви, че колегите му магистрати нямало "да позволят олигархията и политическата мафия да продължат да правят това, което са правили до момента". И завърши: "Аз не бягам, а се бия. Объркали са човека. Гордея се с произхода си и се гордея, че съм българин. Ще се бия за България и за народа. Бенковски е казал, че в сърцето на тирана е отворил такава люта рана, която никога няма да заздравее. Тук ще добавя - тираните". 

Гешев отказа да отговаря на каквито и да било въпроси след монолога си.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата