facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев на село: Не съм компетентен да проверявам за Горанов

Финансовият министър е разпитан по делото срещу Васил Божков, ако трябва ще го разпитат пак, каза главният прокурор
Обновена
7 115
 ПРБ

Не е от компетентността на главния прокурор да проверява сигнали за смс-ите между хазартния бизнесмен Васил Божков и Владислав Горанов, нито пък "паметната записка" с Кирил Домусчиев. Това се разбра от думите на шефа на държавното обвинение Иван Гешев, който отиде лично в плевенското село Ореховица, където започна спецакция срещу битовата престъпност.

"Българският главен прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност - да определя стратегии и визията за развитие на прокуратурата. Конкретните досъдбни производства се наблюдават от конкретни прокурори, които вземат конкретни решения по конкретни казуси. Когато този сигнал стигне до мен, аз ще го разпределя и по съответния канален ред ще стигне до някой прокурор, който ще вземе компетентно решение по конкретния случай. Това не е от компетентност на главния прокурор", обясни Иван Гешев пред журналисти.

Той се аргументира по този начин, след като беше попитан дали ще бъде разгледан сигналът от Антикорупционния фонд по случая с кореспонденцията между финансовия министър Владислав Горанов и Васил Божков. "НПО-то на Прокопиев ли? Много хубаво заглавие има!", възкликна Гешев, след което продължи: "От този фонд развиват теорията, че българският главен прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства и е всевластен. С тази теза доносничат в цяла Европа. И казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да бъде намалена. Тя такава не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират мен и искат да взема отношение. Те са шизофренно раздвоени".

Попитан дали "паметната записка" между Васил Божков и Кирил Домусчиев все пак го притеснява, Гешев отбеляза, че не може да прави тълкувания от емоционален характер и се оправда, че щеше да погледне на съдържанието на тази бележка по същия начин, ако там беше подписът на собственика на bTV. "Горанов е разпитан по т. нар. делото "Божков 1", ако трябва ще го разпитат пак", съобщи главният прокурор, след което отново изтъкна, че той "не провежда разследване не наблюдава и не въздейства върху досъдебни производства, а е висш административен ръководител".

Според Гешев "това, което се случва, е поредна серия, която сме гледали няколко пъти". "Обвиняемият Божков прави широк спектър от неща. Първото е да се опита да се дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която ще му свърши работа. Цветан Василев прави същото. Второто е, че в държави извън ЕС, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент. Колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взема от политиците в съответната държава".

Главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов пристигнаха в плевенското село Ореховица, където започна спецакция срещу битовата престъпност рано тази сутрин На изходите на селето са поставени четири контролно-пропускателните пункта. Претърсени са 5 адреса, а шестима души са задържани.

Причината за твърдите действия е инцидентът от миналата седмица, при който беше ограбен и жестоко пребит 90-годишният Васил Маринов. Тогава му бяха отнети 90 лв. Извършителят е установен, той е осъждан многократно и към момента се укрива, съобщи Гешев. "Темата за битовата престъпност е едно от нещата, които ме дебалансират. Имаме намерения в края на годината резултатите като статистиката за случаите на битова престъпност да са чувствително по-малко спрямо 2019 г.", заяви още той.

Акция се извършва и в цяла София. Операцията е срещу група, заподозряна за извършването на поръчковото убийство на Станка Марангозова - бизнес дама, застреляна в столичния квартал "Младост". 46-годишната жена бе убита на 10 октомври м.г. Тя беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона. Трупът й бе открит от мъжа, с когото живеела на семейни начала, а до тялото имаше бяла роза. 

Веднага след убийството директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски обяви: „Назад във времето е имало срещу нея доста жалби и сигнали за измамени граждани или от измамени управители на юридически лица под предлог развиване на такива финансови операции, които да водят до много големи печалби. Най-общо казано вид пирамиди“. Пак от МВР припомниха тогава, че жената е била арестувана от ДАНС за финансови измами и пране на пари през 2011 г. След това беше пусната под домашен арест. По-късно се барикадира в апартамент и отказа да пусне съдебен изпълнител и полиция, които да въведат новите собственици.

44

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1414 27
10 форми на диалог с МВР

17.09.2020

Г-н БАЛЕВ

2515 4
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49624 97

Коментари

Страници

Тартамут

В Долен Дъбник да търсят на Влади сейфа.

байСтаврий

Добре е по пътя да влезне в Инстаграм но не за да гледа миски, а на vasil.bojkov.nh да прочете смс-ите и договорите и да вземе мерки

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Утре трябва да отиде във Видин, защото тази сутрин гледах репортаж за бито семейство. Не можах да го догледам и не разбрах подробностите, но ми се стори като случай подходящ за главен прокурор.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Каскета пак тръгна да арестува кокошкари. Влече си го ченгеджийството. Явно лично провежда разпити на крадците на кокошки в мазето на училището. С навити ръкави или по потник. На връщане да мине и през черешите. Там гарантирано ще залови няколко нелицензирани берачи.

KTP

Вчера предвидихме тази първосигнална защитна реакция - напече ли се положението и трабва да се вземе отношение по престъпленията на Шайката, Гешев тръгва да лови кокошкари по селата... 

Нещо като номера с яхането на джипката със логореен моноспектакъл от Борисов. 

Всеки с номера си. 

 

Но ще дойде ден и ще им потърсим сметка... ако зависи от мен ще си платят с лихвите. 

Змей Горынич
снимка на Змей Горынич

Но ще дойде ден и ще им потърсим сметка... ако зависи от мен ще си платят с лихвите. 

 

Те затова господ на бодлива крава рога не дава. 😂

Иначе съм напълно съгласен, но как да стане?

Under_My_Thumb

👍

Интервал

Село, 90лв., спецакция, твърди деийствия, главен прокурор. Ако този WS Teleshop още минава, заслужаваме някой ден и тоя Ванко да ни е министър председател.
Между другото - Варна, месеци наред фекална фиеста, почти тишина. Очевидно нагласена обществена поръчка за сметосъбиране, десетки милиони - тишина.
Всекидневие.
Селските полицаи пушат нервно в ъгъла.

Balamurnik

Естествено, че минава. По малките села хората все още вярват на телевизора, а с напредването на възрастта и тези от по-големите населени места са същите. "Така казаха по телевизора". А като при тях слезе жив човек от телевизора, го гледат като бог. Затова и Бочко, и Каскетчето се врат по селата. А за Каскетчето абцолутно недоумявам защо го избраха. Няма нито едно дело, завършило с осъдителна присъда. Човекът може да си го влече да е следовател, но нито има ценза, нито авторитетното/политическото излъчване на неукорим борец за справедливост. Всеки, който не умее да управлява, започва да се занимава с дреболии - кражби на телбоди и канцелярщина. Да управляваш не означава да броиш буркани с паприкаш и да преследваш берачи на череши...

KTP

Интересно "битовите престъпници" докога шъ го чакат? Да не са ги вече хванали и натръшкали и сега да чакат Гешев да дойде и да се снима с тях? Даже предлагам в духа на най-добрите снимки от сафари да му дадат една пушка /незарезена/, да сложи крак на гърба на окован с белезници и проснат на земята битов престъпник и да гледа страшно изпод каскета! 

Ного шъ са впечатлА, обещавам! 

Интервал

КТР 👍
Абсолютните престъпници ги изловиха медийно :) Време е за битовите.

geni1

Главният прокурор ?

На какво е главен ?

Илиан Мавров156...

На каскетурата, как на какво.

Тартамут

Неме лично ме интересува кога в Габровските села ще бъде прекратена незаконната практика на бракониерски улов в границите на населените места. Всичко се прикрива от полицията и други органи уж призвани да контролират. Скоро време ще има и застреляни. Стрелбите се водят с бойни патрони.

Аз де

Порноканалите ги спрях, имам си Нова HD, па и други такива "новинарски"…!

Голяма гьостерица пак ще играе по гърбините български, дали ще съм жив да видя!?

Wolf ACE

Тоя главен Каскет на какво е главен?!

Да ходи по селата и да пляска джебчии-кокошкари лично? Егати подигравката с народа!

Сотиря и той нищо не вършеше, ама като почнеше да говори, още малко и ще те убеди.

Тоя тъп като галош, чистосърдечно си ги плещи, че не трябва да се занимава с това, за което формално са го назначили...

dream team
снимка на dream team

Това, че е некомпетентен, го знаят и на Рори кокошките. Въпросът е, чий го дири на тази длъжност.

Илиан Мавров156...

ЛелЯ ти Херо, може и да мъцне, ама надали.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не е от компетентността на главния прокурор да проверява сигнали за смс-ите между хазартния бизнесмен Васил Божков и Владислав Горанов, нито пък "паметната записка" с Кирил Домусчиев.

 

Че е некомпетентен го знаем, ма барем да беше прочел длъжностната си характеристика. Три изречения е. И това за визионерството е още по-притеснително. Лудниците са пълни с визионери.

Kolio1968
Най-добре да си остане на село.
PlaNed
снимка на PlaNed

Търкулнал се минпреда и си намерил главпОрок!

Луи дьо Фюнес - “Ни чул, ни видял“ (1958)

Stern

В случая съм съгласен с Гешев - компетентността му се простира до селски кражби.

За високите етажи няма нито компетентност, нито топки, нито заповед.

emo1971

Когато този сигнал стигне до мен, аз ще го разпределя и по съответния канален ред ще стигне до някой прокурор, който ще вземе компетентно решение по конкретния случай. Това не е от компетентност на главния прокурор", обясни Иван Гешев пред журналисти.

Всъщност Гешефт е изненадващо честен и най-чистосърдечно ни обяснява, как точно ще си тури тенекия на задника... накисвайки някой от по-дребните си колеги. Съвсм естествено, по-малък по ранг прокурор, по никакъв начин никога не би могъл да открие, абсолютно нищо тревожно във въпросните СМС-си. Ако обаче Черепа продължи... и се стигне до сепен на натиск над Борисов, изискващ оставката на Горанов, то на въпроса- а прокуратурата къде бля досега... Гешефт с чиста съвест ще заяви- вина никаква нямам... еди кой си мой колега е виновен, него тормозете и гонете!

Тартамут

"Чувам сигнала" е песен на Виолетов Генерал.

inventus

Язък! В началото му повярвахме на изявлението че няма притеснения да скочи на всеки който му бъде посочен независимо колко високо стои! После разбрахме че както винаги големите ...са и меки! Физиология...нищо не можеш да направиш.

geo_19

Прав е Гешев.. не е компетентен да разследва Горанов. Това е от компетентността на Кьовеши.

Mickele

Май се заформя сериозно противопоставяне. Ако е вярно предположението на Осман Октай, че пожара в сараите на Ахмед Демир Окан край Бургас е предупреждение към него, тогава е логично да си зададем въпроса от кого е направено това предупреждение. В България само един човек може да предупреждава Доган и не е трудно всеки да си отговори на въпроса кой е този човек. ДПС има трима или четирима министри в правителството на Борисов - Горанов, Караниколов /независимо, че се води човек на "Патриотите"/,  Ангелкова, а вероятно и Ананиев. Явно, че Горанов е направил неправилна стъпка, много неправилна, действайки зад гърба на Борисов. Заставянето на Божков за плащанията към НОВА, а и не само явно не е по нареждане на премиера, а е солова съгласувана акция на ДПС с цел да се активизира "обръча от фирми" поддържащи партията на Доган. И така ДПС не е опозиция на ГЕРБ, а "играе" с ГЕРБ държейки правителството му на власт и в същото време го "цака" като прехвърля негативите от това управление върху главата на Борисов. ББ е силно притиснат. Ако вземе необходимите мерки, така както той си знае и извади Горанов правителството му пада. Ако продължи да играе този театър всички негативи от това управление в един момент ще се стоварят върху главата му. Доган хитро му е предоставил два варианта и в двата Борисов е губещ, много губещ.

ЛАФЪРДИЕВ

След това признание за некомпетентност в белите държави следва ОСТАВКА..

А не развяване на каскето в предолимпийска подготовка по тичане след събитията по селата. За златнио медал в таз дисциплина нашето каскетче е без конкуренция

Nickname186

Не съм компетентен да проверявам за Горанов

Компетентен е да проверява дали президента си върши работата, компетентен е да арестува Банско и всички областни градове защото разбира от вируси, ама точно па за Горанов не бил компетентен.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Признанието за некомпетентност, явява ли се като предпоставка  за несъвместимост със заеманата длъжност?

:)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш