Медия без
политическа реклама

ГЕРБ застава зад ректора на СУ за президент

Анастас Герджиков ще се яви като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет

30 Септ. 2021Обновена
Снимка: Архив

ГЕРБ ще подкрепи ректора на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за президент на вота на 14 ноември, съобщиха пред "Сега" представители на партията. Според тях Герджиков ще бъде издигнат официално от Инициативен комитет като независим, като целта е освен ГЕРБ зад кандидатурата му да застанат и други партии. От централата на ГЕРБ казаха още, че са избрали подобен ход, тъй като "се очаква да няма изцяло партиен кандидат". "Така или иначе настоящият президент Румен Радев избра да се бори за втори мандат с Инициативен комитет, ще го направим и ние", допълни приближен до лидера Борисов.

По-късно Анастас Герджиков потвърди пред БТА, че е приел да бъде издигнат за президент, и очаква подкрепа от всички партии и граждани. 

Проф. Анастас Герджиков е втори мандат ректор на СУ. В третото правителство "Борисов " Герджиков бе сред двигателите на реформата във висшето образование заедно с тогавашния екип на МОН. В момента е и председател на Съвета на ректорите у нас.

Преди това Герджиков е заемал е длъжностите заместник министър на образованието и науката в кабинета "Сакскобургготски" (2001-2003), бил е и управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009).

Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. През 1984-1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава в Хумболтовия университет в Берлин. От 2008 г. е професор.

Припомняме, че проф. Герджиков работи усилено по реформата във висшето образование още от времето, когато бе беше заместник-министър. След това съдейства за промените в университетите и на просветния министър Красимир Вълчев.

Името му бе забъркано в скандал през 2019 г., когато стана ясно, че майка му проф. Мария Герджикова е получила 9000 лв. от вуза (докато той е ректор) за изготвяне на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. След общественото напрежение тя дари въпросните пари на СУ. Още по-рано, след изтичане на мандата му като шеф на фонд "Научни изследвания", бе обвинен в  нарушения при финансирането на определени научни проекти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата