Медия без
политическа реклама

След скандал майката на ректора на СУ връща 9000 лв. от вуза

Снимка: Архив
Проф. Анастас Герджиков

Проф. Мария Герджикова, майка на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, ще дари на вуза 9000-те лв., които е получила от висшето училище за изготвяне на обучителни материали за нуждите на българите, живеещи в чужбина. Проф. Герджикова е дългогодишен ръководител на катедра „Методика“ във Факултета по славянски филологии на университета, професор по методика на обучението, доайен на методиката на обучението по български език и литература.

М.г. от 3 септември до 30 ноември 2018 г. проф. Герджикова е получила 9000 лв. възнаграждение от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите към вуза за изготвянето на инструментариум за изследване на потребностите от обучение по български и литература в българските общности в чужбина, както и на методология, учебна програма и материали за въпросното обучение. Това е станало без конкурс - департаментът директно е посочил с кого желае да работи.

За договора се разбра с една година закъснение от репортаж на Би Ти Ви, който се позовава на анонимен преподавател. Той твърди, че договорът погрешка е попаднал в една университетска канцелария и така се е разбрало за съществуването му. Проф. Герджиков видя в разкритията атака покрай кандидатурата му за нов мандат начело на най-престижното висше училище у нас. От университета заявиха, че в случая категорично няма конфликт на интереси, тъй като проф. Герджикова блести със собствени професионални качества и опит, а договорът не е сключен от нейния син, а от негов заместник, упълномощен да подписва документите на департамента.

"Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в СУ, които не са потърсени", коментира пред Би Ти Ви преподавател, пожелал анонимност. Адвокат Грета Ганева също е на мнение, че проф. Герджикова е свързано лице според закона в качеството си на роднина по права линия и не е трябвало да приема задачата.

"Департаментът за информация и усъвършенстване на учителите не обучава студенти, поради което не получава субсидия и е на самоиздръжка, от собствените приходи идва и възнаграждението на М. Герджикова", посочват от СУ. Тези приходи идват от курсове за квалификация, участие в проекти, изготвяне на обучителни материали и др. За тези дейности департаментът сключва граждански договори с експерти. "Няма процедура за избор на тези експерти, департаментът посочва компетентния експерт, с когото желае да работи. В случая е предложил проф. Герджикова, с която работи от години", обясняват оттам. Независимо от изложените обстоятелства, "огорчена и обидена от направените внушения", проф. М. Герджикова вече е дарила полученото по договора възнаграждение на департамента, който ги е платил.

Още по темата