Quantcast
ГЕРБ връща мандата до часове | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ връща мандата до часове

"Дeмократична България" и "Има такъв народ" отказаха подкрепа
5 604
 БГНЕС
Даниел Митов

Съгласно заявките си, до часове ГЕРБ трябва да върне на президента Радев мандата за съставяне на правителство. Този следобед "Демократична България" (ДБ) и "Има такъв народ" (ИТН) отказаха срещи за формиране на правителство. Лично премиерът в оставка Бойко Борисов бе казал малко по-рано, че подкрепа ще бъде потърсена само от двете формации и ако откажат, мандатът ще бъде върнат "четвъртък или петък". Същото бе потвърдил и номинираният за премиер от ГЕРБ Даниел Митов.

В официалната си кореспонденция до Десислава Атанасова, председател на групата на ГЕРБ - СДС, ДБ отвърна: "Нашите предизборни ангажименти и каузата на "Демократична България" за дълбоки реформи в правосъдието и борба със системната корупция изключва възможността да се отзовем на вашето предложение. ГЕРБ продължава да бъде основен носител на порочния управленски модел “Борисов” и опитите за лансиране на фасаден състав на Министерския съвет от подставени лица по никакъв начин не променя този факт".

Станислав Балабанов от ИТН пък коментира темата пред БНР, припомняйки отказа на премиера в оставка да се яви в парламента.„Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят“, заяви Балабанов. А относно бъдещето на проучвателния мандат добави енигматично: „Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно. Ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала - ще видим една много странна и брутална коалиция. Това готвят, според мен“.

Още по темата: 

 

Още

Тошко Йорданов: НАП да провери Владислав Горанов

16.06.2021

10096
"Медиана": ИТН - 24%, ГЕРБ - 21,4%, БСП - 21,3%

16.06.2021

14690
Завера ГЕРБ - Възраждане детронира легендарен варненски общинар

15.06.2021

9690