Медия без
политическа реклама

Партията на Трифонов намекна, че няма да прави правителство

21 Апр. 2021Обновена
Тошко Йорданов (в средата)
БГНЕС
Тошко Йорданов (в средата)

При очертаващия се неуспех на проектокабинета на ГЕРБ, от "Има такъв народ" (ИТН) вече намекват, че няма да се възползват от възможността да съставят собствено правителство. Изказване в такъв смисъл направи в сряда депутатът от партията Тошко Йорданов. ИТН е следващата поред формация, на която президентът Румен Радев трябва да връчи проучвателния мандат, ако ГЕРБ се провали.

Йорданов излезе на парламентарната трибуна, за да отговори на декларация на Тома Биков от ГЕРБ, който обвини партията на Слави Трифонов, че заедно с ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" задкулисно се готвят да направят правителство. „Няма политическа партия, която иска да се докосне дори до вас. Всеки от тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да било с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл”, заяви той за бившите управляващи.

Тук Йорданов изведнъж заговори за формацията, която евентуално ще получи третия мандат, ако ГЕРБ и "Има такъв народ" не съставят правителство. Депутатът предупреди, че ако се стигне дотам, тази формация "трябва добре да помисли". „В средната част на залата биха могли дори да подкрепят който и да е от вас, ако се стигне дотам, и трябва да сте наясно, че това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени на дъното на политическия живот”, заяви Йорданов. Това всъщност беше намек, че депутатите на ГЕРБ може да подкрепят кабинет на политическата сила, приела третия мандат.

КАТЕГОРИЧЕН ОТКАЗ

По-рано сутринта Христо Иванов, съпредседателят на "Демократична България", обяви, че всякаква подкрепа за кабинет на ГЕРБ е изключена. “Ние много ясно, още от началото на предизборната кампания и преди нея, когато основахме “Демократична България”, заявихме, че я създаваме, за да се борим срещу модела Борисов. И можем да работим само с политически сили, които имат ясно намерение, ясна програма и доказана воля да работят за разграждането на този модел на концентрация на власт в едни ръце и изпразване от съдържание на демократичните институции, което прави възможна корупцията. От тази гледна точка отговорът е кратък, ясен и еднозначен: не. Няма как да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ или каквото и да било управление, доминирано от ГЕРБ”, беше категоричен Иванов.

В 16 часа беше насрочена среща между ГЕРБ и "Демократична България" във връзка с възложения на Даниел Митов мандат за съставяне на правителство. От дясната коалиция обаче обявиха, че няма да се срещнат с кандидата за премиер. "Борисов и днес лъже – нагло и безпардонно, че аз някога съм искал да бъда главен прокурор ... Когато говорим за идеологически допирни точки, какви такива точки бихме могли да имаме ние с един лъжец", обяви Христо Иванов на брифинг в парламента.

Митов определи отказът от разговор като "проява на политическа незрялост". "Не зная как изведнъж "Демократична България" стигнаха до извода, че мотгат да дадат безусловна подкрепа на "Има такъв народ", след като довчера се отнасяха с тях по съвсем различен начин. Сега могат да отидат да преговарят, ако искат, с БСП, ДПС. Сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза", каза той.

ПЪРВОНАЧАЛНИ НАМЕРЕНИЯ

Ако "Демократична България" и "Има такъв народ" на Трифонов не пожелаят да разговарят с ГЕРБ за състава на предложеното от нея правителство, както и за бъдещите приоритети на управление, то партията връща дадения й вчера проучвателен мандат. Това обяви номинираният за премиер Даниел Митов пред Би Ти Ви. "Връщаме мандата и той отива при втората по големина парламентарна група", посочи Митов, който няколко пъти каза, че се съмнява преговорите с тези две формации изобщо да се състоят, предвид неведнъж обявеното от тях, че не подкрепят кабинет, излъчен от Борисов.

"Надяваме се да се отзоват, за да можем да започнем сериозни разговори по приоритетите за съставяне на кабинет. Какъв ще е резултатът от тези разговори, ако изобщо се състоят, не мога да кажа предварително. Така или иначе ще отправим ръка. Длъжни сме да направим това, ако подобни разговори не се състоят, може да се оформи истинско управление на задкулисието", допълни Даниел Митов.

Запитан какво има предвид за задкулисие, той отговори: "Ако се оформи управление, за което българските граждани не са гласували, тоест няма лидер, който да поеме отговорността, да стане министър-председател и да нареди кабинет, на който имат доверие, тогава започва да се оформя задкулусие". Като пример посочи правителствата "Беров" и "Орешарски".

Според него трябва да се погледне политическата реалност, резултатите от изборите и политиците да разберат, че не може с лековато говорене. "Демократична България" подхождат като победители, без да са такива. Всеки един опит ГЕРБ да бъде заобикаляна, ще бъдат наказани от избирателите", смята Митов.

Той каза, че подкрепа за кабинет от БСП, ДПС и "Изправи се! Мутри вън!", изобщо няма да търсят.

По отношение на проектокабинета на ГЕРБ, който бе представен вчера от Борисов в болница, Митов коментира, че "е амалгама, синтез, опит и обновление – има нови хора, има министри и смятаме, че това е най-правилното решение за България, защото пред нас стоят много предизвикателства и евентуалното икономическо възстановяване на страната". 

Премиерът в оставка Бойко Борисов подреди интересен кабинет, който ГЕРБ ще предложи, когато днес кандидатът за министър-председател Даниел Митов получи мандата от името на партията. В новото правителство има 8 нови лица, преброи Борисов.

"Няма мой или негови, обсъждали сме имена, които са били масата и сме се съгласявали, че съответното име е подходящо за съответния пост", обясни Митов реденето на министерските постове, което бил направил заедно с Борисов. 

По отношение на Националния план за възстановяване и развитие, Даниел Митов смята, че премиерът в оставка е викан в парламента не заради плана, а "за да хулен и обиждан". Планът е внесен и ако депутатите се интересуват от плана, имат възможност да направят това, каза още Митов.

Той определи като фантазии обявеното от лидера на БСП Корнелия Нинова бетониране на хора на ГЕРБ в енергийния сектор и отказа повече коментар.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата