Медия без
политическа реклама

ГЕРБ спаси Фандъкова от изслушване за Ивайло Иванов

Кметът на София не дължи обяснение защо го е назначила за шеф на Столичния инспекторат, смятат управляващите

Ивайло Иванов
Ивайло Иванов

Управляващите коалиции в Столичния общински съвет – групите ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, парираха опит на опозицията да призове за изслушване кмета на София Йорданка Фандъкова на течащата в момента извънредна сесия. Тя трябваше да обясни защо назначи за шеф на Столичния инспекторат уволнения заради полицейско насилие бивш главен секретар на МВР Ивайло Иванов. Предложението направи представителят на „Спаси София“ - Борис Бонев, който за пореден път определи назначението на Иванов като скандално. Бонев се мотивира, че Фандъкова е длъжна да даде някакво пояснение пред съгражданите си. Самият кмет мълчи вече четвърти ден, откакто стана ясно, че бившият висш полицай, отговорен за побоищата на полицаи над протестиращи младежи на миналогодишните протести срещу управлението на Бойко Борисов, ще поеме най-важната контролна структура на Столична община.

Вместо да улесни изслушването на Фандъкова, от ГЕРБ се втурнаха да обясняват, че предложението на Борис Бонев не е според правилника на СОС. „Очевидно не знаете какъв е правилникът и какви са процедурите. Става въпрос за назначение, което прави кметът на София в структура, която е подчинена директно на кмета. Вие давате тук една картина, която е свързана вероятно с ваши виждания какво трябва да се направи. Имаме правилник, който постановява какво трябва да се направи и какви въпроси се разглеждат в общинския съвет. Кметът на един град бива избиран със своята програма и има отговорност пред хората, които са го подкрепили да изпълнява своите ангажименти“, така доста несвързано и неубедително шефът на групата на ГЕРБ-СДС Малина Едрева се мотивира защо предложението на „Спаси София“ не трябва да бъде подкрепено. При последвалия вот тя и останалите членове на групата й гласуваха против, а коалицията ВМРО-СДС се въздържа.

След като управляващите не позволиха Фандъкова да обясни с какви аргументи е предлочела Ивайло Иванов за началник на инспектората, от опозиционната коалиция "Демократична България" разпространиха декларация по темата. "Тихомълком, без съобщение до медиите и вероятно с надеждата да не се разчува кметът на София Йорданка Фандъкова назначи бившия главен секретар на МВР комисар Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат. Назначението нямаше да е толкова скандално, ако не беше ролята му в зверските побоища над граждани по време на миналогодишните протести срещу корумпираното управление на ГЕРБ и диктатурата на прокуратурата на Иван Гешев. Като главен секретар на МВР Ивайло Иванов не само защити бруталните действия на полицията при потушаването на мирните протести на българските протестиращи. Той твърдеше и продължава да го прави, че органите на реда са се справили перфектно с опазването на обществения ред. Перфектно според него беше да се извличат младежи от протеста на случаен принцип. Да се завличат с белезници под колоните на Министерски съвет. Да бъдат ритани. Полицаи да скачат с кубинки върху телата им. Да се пребиват журналисти. И след това данните от насилието да се крият, а нарушителите да бъдат прикривани и поощрявани с минимални наказания", се казва в нея.

"Днес става ясно, че Ивайло Иванов е приютен в последната силно клатеща се крепост на позорното присъствие на ГЕРБ във властта – София. Това е мястото, където лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да кадрува еднолично и да демонстрира незачитане на волята на софиянци, които на два последователни парламентарни избора показаха желанието си за демократична промяна. Ивайло Иванов ще отговаря за контрола на редица дейности, които през годината са се превърнали в корупционни касички на ГЕРБ. Този човек не просто не трябва да заема толкова ключова длъжност. Той няма място в никоя структура на Столична община. Назначението на Ивайло Иванов е върховна наглост и безобразна демонстрация на зависимостите на Йорданка Фандъкова от своя опозорен лидер. По своето безочие то граничи с назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС.Тази заповед трябва да бъде отменена незабавно, а София трябва да бъде освободена от примката на мракобесното управление ГЕРБ в противовес на волята на столичани за свобода, справедливост и демокрация. Това включва и оставката на самата Йорданка Фандъкова като безмълвен проводник на прищевките на Борисов", завършват от "Демократична България".

 

Кой е Ивайло Иванов:

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е назначила бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за шеф на Столичния инспекторат, съобщи общинският съветник от опозицията Симеон Ставрев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?