Медия без
политическа реклама

ГЕРБ ще прави анкетна комисия в НС срещу Валентин Златев

Щели да се разследват и други лица от прехода

09 Юни 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

ГЕРБ ще подкрепи създаването на анкетна комисия в парламента, но такава, която да изследва прехода и конкретно - "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход". Това заяви преди малко депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов в отговор на искането на БСП по-рано днес за създаване на аналогичен орган, който да провери твърденията на Васил Божков. Изявлението Ципов направи на пресконференция, заедно с колегите си Тома Биков и Маноил Манев. Златев беше акцент при оповестяването на плановете за комисията. "БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", каза още Ципов. ГЕРБ ще се включат активно във визирана от тях комисия, а тя щяла да покаже връзката между БСП и криминалния преход. Тримата казаха, че социалистическата партия иска да върне Божков в страната, но не в ареста, а на старите му позиции в бизнеса. 

Депутатите от ГЕРБ съобщиха още за среща между Божков, Нинова и Златев, която била символ на паралелна държава. Не станаха ясни обаче подробности за срещата. Тримата съобщиха, че са научили от медиите за нея. Подобна информация се появи преди дни в жълти сайтове.

Облаците над Валентин Златев се сгъстиха силно напоследък след ареста на зам.-министъра на екологията Красимир Живков. Самият той трябва да се яви на разпит на 22 юни. Поне доскоро Златев бе считан за приятел на премиера Борисов.

След толкова много изредени имена на пресконференцията, накрая журналист попита кога ГЕРБ "ще тръгне в посока към справяне с обръчите от фирми на Доган и Пеевски". Отговорът бе: "Подайте сигнал". Не ГЕРБ, а прокуратура, съд и МВР се занимавали с такива казуси. 

 

Още по темета: 

БСП започва кампания за свалянето на правителството на Бойко Борисов, като този път "иска народен вот на недоверие" и предлага организирането на подписка във всяко населено място, в която пита българите дали подкрепят оставката на кабинета.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон