Медия без
политическа реклама

Прокуратурата привика бизнесмена Валентин Златев на разпит

Снимка: Архив

Бившият шеф на "Лукойл" Валентин Златев е получил призовка да се яви на разпит като свидетел на 22 юни. Това каза пред "Сега" неговият пиар Мая Жекова. По-рано в различни сайтове се появи информация, че бизнесменът се издирва от МВР. Жекова обаче категорично отрече това да е вярно.

От пресцентъра на МВР, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, не потвърдиха изобщо, че Златев е призован на разпит. Зам.-шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев отказа да отговаря на всякакви въпроси с аргумента, че не му е позволено да прави изявления.

Не е ясно също дали Златев се намира в страната. Жекова предположи, че поводът за призовката е списъкът, който прокуратурата намери на гърба на снимка в жилището на бизнесмена Атанас Бобоков, обвиняем след акцията срещу боклука заедно с бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Преди седмица държавното обвинение разпространи до медиите фотокопие на списък с имена на известни личности у нас срещу които стоят големи суми в левове и долари. Той е бил иззет от дома на Бобоков, който призна, че лично го писал. "Като гледах първата пресконференцията, останах с впечатлението, че не се говори нищо за отпадъци, а се показва една снимка, която е взета от моя дом. Тези имена и тези суми, съм ги взел от една книга, която се казва "Най-богатите българи". Водил съм си бележки", обяви самият Атанас Бобоков пред съда по време на гледането на мярката му за неотклонение.

Тезата на прокуратурата за списъка обаче явно е друга. Ден по-късно зам.-шефът на спецобвинението Ангел Кънев заяви, че хвърчащият лист ще се използва, за да бъдат разпитани хората в него. "Ще извършим редица действия по разследване, свързани с разкриване на банкови тайни не само в страната, но най-вече в чужбина, за да изясним дали действително посочените суми са имали движение в страната и в чужбина", обяви той пред БНТ.

Прокуратурата ще използва хвърчащия списък, открит в дома на бизнесмена Атанас Бобоков, за да поиска достъп до банкови сметки и да разпитва посочени в него хора. Това стана ясно от участие на зам. шефът на специализираната прокуратура Ангел Кънев в сутрешния блок на БНТ.

През последните месеци държавата се прицели в "Лукойл България". Едновременно с намеренията на законодателя да създаде "Държавна петролна компания", вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че следващият след Васил Божков е именно Валентин Златев. На този фон Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също се активизира, като нахлу със съдействието на полиция и съд в офисите на Българската петролна и газова асоциация и шумно ги запечата. Зам.-министърът Красимир Живков пък, който беше показно задържан по време на акция срещу незаконен внос и преработка на боклук, а след това уволнен от премиера Бойко Борисов, е дългогодишен приятел със Златев.

Защо изведнъж държавата реши да навлиза на пазара на горива? Разчиства ли правителството сметки с "ЛУКойл България"? Или просто подготвя терена за нови играчи? Ще тръгне ли петролният бос Валентин Златев по пътя на доскорошния хазартен бос Васил Божков?

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата