Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ ще бойкотира парламентарните заседания

Първата демонстрация депутатите от опозицията направиха още днес

07 Юли 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десислава Атанасова

ГЕРБ-СДС повече няма да участва в пленарните заседания на Народното събрание. Това обяви в парламентарните кулоари председателят на парламентарната група на формацията Десислава Атанасова. Депутатите й ще влязат само, за да гласуват срещу проектокабинета "Василев". Ясно е, че и останалите опозиционни групи в парламента ще се възползват от новата тактика на герберите, за да могат и те да тормозят управляващите в оставка.

По-късно бойкотът беше демонстриран на практика. След края на проведеното днес изслушване на премиера в оставка Кирил Петков, депутатите от ПП предложиха да се удължи заседанието, за да продължи работата със законодателната програма. В отговор Йордан Цонев от ДПС поиска проверка на кворума. Водещият заседанието Мирослав Иванов използва компютризираната система, за да направи проверката. И тогава опозиционните депутати просто отказаха да се регистрират, макар че останаха вътре в залата. Когато Иванов остро ги попита: „Ще се регистрирате ли?“, от редиците им се понесе ясно и категорично: „Не!“

След кратка почивка, залата вече беше полупразна и заседанието окончателно се провали. А Иванов, с укор към опозицията, напомни, че ПП е искала да бъде разгледан въпрос, засягащ наказателна процедура на ЕС към България.

ЗАКАНАТА

Десислава Атанасова обяви бойкота на брифинг, последвал невероятно дългата и безсмислена разправия в пленарната зала сутринта дали изслушването на Кирил Петков, посветено на цените и доставките на природен газ, да бъде открито или закрито. Така всъщност опозицията си създаде повод, за да атакува правителството и политическите си опоненти в парламента.

Народното събрание направи закрито заседание, за да получи информация от премиера Кирил Петков и министъра на енергетиката  Александър Николов за доставките, източниците и цените на природния газ.

Атанасова обяви, че за пореден път депутатите не са свършили никаква работа. "Няма никакъв повод нашата парламентарна група да бъде в залата и да прави кворум на това провалено и агонизиращо Народно събрание", заяви шефът на герберите.

В същото време обаче, тя уточни, че групата, в пълния й състав от 59 депутати, ще участва в гласуването на проектокабинета "Василев", ако такъв бъде представен пред парламента, за да го отхвърли. "Говоря за безпредметното присъствие в пленарната зала и във вчерашния, и в днешния ден, вероятно и във всеки друг, до гласуване на правителство, ако има такова", обясни Атанасова.

Ако става въпрос за губене на време, отговорността за това основно пада върху опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС. Формацията усърдно и редовно прилага всички възможни трикове, които парламентарният правилник и практика позволяват, за да разводни, разточи и обезсмисли пленарните заседания.

В ОЧАКВАНЕ НА ОТГОВОРИ

Като "нелепост" Атанасова определи плановете на ПП да подложат до края на юли на гласуване кандидатурата на Бойко Рашков за председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ. Според Атанасова първо хората на Кирил Петков трябва да отговорят дали Рашков е проверяван от комисията за имущественото му състяние.

Още по темата