Quantcast

Медия без
политическа реклама

От ГЕРБ са подали сигнал за купуване на гласове срещу ДПС

"Очевидно доверието в МВР е нараснало", коментира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

30 Септ. 2022
Булфото
Иван Демерджиев

От ГЕРБ в МВР е постъпил сигнал за купуване на гласове от ДПС. Това обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на брифинг по темата. "Очевидно доверието в МВР е нараснало", коментира министърът, казвайки, че е бил учуден от сигнала, защото "не очаквахме подобна реакция". В момента сигналът се проверява. "За първи път в нашата практика от последните 4 избора имаме такъв сигнал", допълни и зам.-главният секретар на МВР Станислав Станев, до когото е пратен сигналът. Подробности по сигнала на ГЕРБ не бяха изнесени.

Демерджиев обясни, че в последните дни активно се работи с криминалния контингент, защото едни и същи хора се занимават с тези престъпления (изборните, б.а.), с незаконния трафик на мигранти, наркоразпространението, контрабандата и т.н. Според министъра този контингент е обхванат достатъчно рано и така активността му е занижена. При последните акции на МВР са разкрити 550 престъпления, образувани са 420 досъдебни и бързи производства, задържани са 446 лица, 114 обявени за държавно издирване са намерени. Проверени бяха стотици пунктове за цветни метали, заложни къщи, сборища за криминалния контингент, обясни главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Министърът каза, че има нови схеми за купуване на гласове, най-вече по линия на корпоративния вот не само в частния, но и в публичния сектор. Хората, които осигуряват поминък, правят опити да повлияят на вота, обобщи той. И добави: "Такива практики се наблюдаваха и при раздаването на дърва, в заложните къщи, в сферата на обществените поръчки".

Демерджиев не назова партиите, срещу които има най-много сигнали за купен вот, за да не влияе на изборите. Но посочи, че "няма особено рязка промяна в ситуацията. Основните сигнали са срещу същите партии". 

"Цената на един глас расте, в тези избори варира между 50 и 100 лв. Вероятно тенденциите за намаляване на избирателната активност повишава цената на гласовете", посочи министърът и призова да се гласува, защото "с малко по-висока избирателна активност купеният вот ще има нищожен ефект".

Общински съветник от Кърджали е задържан тази нощ при полицейска акция за купуване на гласове. Това става ясно от профила в социалните мрежи на кмета на общината Хасан Азис. В публикацията се казва, че задържането на съветника е "пореден удар срещу демокрацията дни преди

СТАТИСТИКА

От началото на предизборната кампания до 10 ч. днес са образувани 44 досъдебни производства, 333 преписки, по 181 от които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство, поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление, съобщи междувременно прокуратурата. Най-много са делата в апелативния район на София - 19. В Пловдив и Бургас има по 5, за Варна са 9, а за Велико Търново - 6.

Служебният вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев отказа на главния прокурор Иван Гешев МВР да влезе заедно с прокуратурата и ДАНС в специално звено във връзка с предсрочните парламентарни избори. Министърът посочва в отговора си до Гешев, че "общите действия на

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?