Медия без
политическа реклама

ГЕРБ очаква арести на още бивши министри

Феновете на Бойко Борисов протестираха пред МС, вътрешното министерство и Народното събрание

18 Март 2022Обновена
Герберите се събраха пред НС в защита на техния лидер.
Герберите се събраха пред НС в защита на техния лидер.

"Получихме информация от наши източници в МВР, че през уикенда се готвят още изненадващи арести, този път на бивши министри на ГЕРБ. От МВР са водили разговори с председателя на парламента Никола Минчев. Целта е да се успокои населението", съобщи депутатът от  ГЕРБ Костадин Ангелов. Не е ясно как точно ще стане това, тъй като за да бъде арестуван депутат, парламентът най-напред трябва да му свали имунитета по искане на главния прокурор. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева твърди, че до този момент прокуратурата не е сезирана за акцията на МВР.

Още в ранни зори депутати и симпатизанти на ГЕРБ започнаха да се събират пред сградата на Националната полиция в "Младост", където от снощи е задържан бившият премиер Бойко Борисов. В изявленията си пред медиите те описват случващото се като Апокалипсис сега и начало на най-мрачните години в българската история.

"Колеги от цялата страна пристигат. Протестираме срещу тази брутална политическа репресия. Това е незапомнен арест. Защо трябваше да бъде изведен в късна доба", възмути се пресаташето на ГЕРБ Никола Николов. Според него случващото се подозрително напомня какво се е случило с дядото на Бойко Борисов. Не е ясно кой точно разказ визира, защото историята за убития дядо варира според случая.

ГЕРБ щели да сезират европейските институции, неясно кои, и за факта, че арестите се случиха веднага след като европейският прокурор Лаура Кьовеши завърши посещението си в България. "Тя знаела ли е? Защо се случва?", попита Николов. Той потвърди, че е задържана и бившата медийна съветничка на Борисов Севдалина Арнаудова, но бившият председател на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова до снощи е била на свобода и научила какво й се готви от медиите. Никой от ГЕРБ не каза нищо за бившия финансов министър Владислав Горанов, който също е арестуван.

"Нека да напомня, че през 1944-45 г. хиляди са били отведени по тоя начин. Ако не реагираме сега, какво ни гарантира, че няма да се повтори. Остава само да спретнат един Народен съд", добави депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Според него всичко се прави неслучайно, за да се отклони вниманието от действията на правителството днес и утре, когато у нас пристига американският министър на отбраната Лойд Остин. "Дали не се опитват да ни вкарат във война, като дадат оръжие на Украйна", попита той. Всъщност правителството е доста резервирано към всякаква оръжейна подкрепа за Украйна, а точно Бойко Борисов настоява страната ни да даде всичко, което може. Последно той призова за това в разговор с бившия президент на Украйна Петро Порошенко вчера и обеща безрезервна подкрепа в парламента.

Към 9:30 ч. движението пред Министерския съвет беше блокирано от протеста в защита на Бойко Борисов. Депутатите на ГЕРБ също се включиха в демонстрацията. Има засилено полицейско присъствие. На трибуната на протеста първи излезе Томислав Дончев, който призова събралите се граждани да бъдат мирни и да не чупят. "Всички безобразия, които се случват, имат цел вас да ви е страх. Този, който има неудобни въпроси, който е неудобен, да си мълчи. Това демокрация ли е? Това е промяна ли е?", попита депутатът, на което симпатизантите на ГЕРБ извикаха "Нее!". После лидерът на младежите на партията Георг Георгиев взе думата, за да каже, че управляващите не са избрани легитимно. Проф. Костадин Ангелов пък обяви: "В България вече има диктатура!". Сред протестиращите е и кметът на София Йорданка Фандъкова. Не устана безучастен и лидерът на СДС Румен Христов, който заяви, че не си е предстявал, че отново ще е на площада в битка за демокрация. "ГЕРБ е тук да заяви, че смешници, пияници, дамаджани и всякакви други нямат място в управлението на България. Днес е ден, в който спонтанно провеждаме граждани протест. Ние сме хора, които ценим закона, реда и демокрацията. Хора, които ценим и защитаваме институциите", издекламира шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По-късно протестиращите започнаха шествие, което стигна до сградата на МВР. Там продължиха със скандиранията "оставка". "Намираме се срещу училище с български деца. Тук сме за тяхното бъдеще. Бойко Рашков иска да го опорочи", обяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. После шествието от симпатизанти на ГЕРБ се насочи към Народното сърбание. Пред централния вход на парламента бившият здравен министър Костадин Ангелов призова за "край на диктатурата на антикорупционната търсачка Лена Бориславова". Около 12 ч. протестът приключи. Десислава Атанасова обиколи симпатизантите на ГЕРБ, за да им благодари, че са участвали. "От Варна сме дошли, пак ще дойдем, само дайте знак", обещаха една група хора.

 

Друга гледна точка

 

"Нормално е хората да протестират, когато е потъпкано правосъдието в България, а не когато е арестуван един директор на водопад. Може и паметник да му издигнат", коментира по БТВ Арман Бабикян от "Ние идваме". Според него сега най-интересно е как ще реагира прокуратурата.

Бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев каза, че няма противоречие между сигнал на БОЕЦ и разследване по линия на европрокуратурата, защото БОЕЦ подал сигнал срещу Борисов и до Кьовеши. Бившият вицепремиер Томислав Дончев настояваше, че случаят няма нищо общо с Европейската прокуратура, защото адвокатът на Борисов Менко Менков казал, че сигналът е от сдружение БОЕЦ, което опровергавало първите информации от МВР за разследване по 120 сигнала до Лаура Кьовеши, която вчера бе в България. Менко Менков уверяваше: "Изобщо не участва никаква европрокуратура".

 

ДПС приглася

Депутатът от ДПС Хамид Хамид употреби риторика в стилистиката на ГЕРБ. "Това е милиционерщина с прийоми на Държавна сигурност, прилагани от един бивш агент на ДС - лицето Бойко Рашков. Наблюдаваме пълзящ фашизъм в България", каза той пред Би Ти Ви, смесвайки в едно методи на бившите комунисти и фашизма.

 

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова са задържани. Това съобщиха от МВР пред "Сега".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата