Медия без
политическа реклама

ГЕРБ изигра ПП-ДБ с 11% за пенсиите от 1 юли

На надзорния съвет във вторник ще бъде предложено да се изпълни заявеното увеличение, а не 10%, обяви Деница Сачева

12 Май 2024Обновена
БГНЕС
Кой кого - Асен Василев и Деница Сачева впрегнаха юлското увеличение на пенсиите в предизборната кампания.

ГЕРБ се кани да си присвои голяма заслуга към пенсионерите с осъвременяването на пенсиите от 1 юли. Деница Сачева - кандидат-депутат от листите на Бойко Борисов, обяви тази вечер във "Фейсбук", че във вторник на надзорния съвет на НОИ ще бъде решено пенсиите да бъдат увеличени с 11% от юли, а не с 10%, колкото се получава по швейцарското правило след излизането на окончателните данни. Не е ясно Сачева в какво си качество раздава обещания за решенията на надзорния съвет на НОИ, след като не е член на този орган, а социалният министър Ивайло Иванов не е коментирал темата и не е заявил, че ще предложи корекция на получения по формулата процент, за да се спази заявеното. Кабинетът уж е служебен, а не на ГЕРБ и следва да взема сам решенията си.

"На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на НС увеличение с 11%, както е заложено в ЗБДОО, което да се приеме. Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване", пише Сачева във "Фейсбук".

Постът й е отговор на новината от по-рано, че ПП-ДБ иска извънредно заседание на Народното събрание заради осъвременяването на пенсиите от 1 юли. "Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от българските пенсионери, като не направи планираното в бюджета 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, а го намали на 10%. Това означава да взима по 8 лв. от всеки пенсионер всеки месец не само до края на годината, но и през следващата година", заяви Асен Василев в Русе.

"Асен Василев знае много добре, че във вторник надзорът на НОИ ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%", твърди Сачева във "Фейсбук" и го обвинява, че е политически спекулант. "Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи", допълва още кандидат-депутатът.

 

Откъде се появиха 10-те процента
Според Кодекса за социално осигуряване, пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. По окончателни данни обаче и инфлацията, и осигурителният доход са по-ниски, откъдето дойде и по-ниският процент за пенсиите.

Новият процент изтече неофициално в медиите, след като бе насрочено заседание на надзорния съвет на НОИ за другата седмица, на което да се вземе решение за осъвременяването. От въвеждането на швейцарското правило досега не е имало случай да се стигне до по-нисък процент на осъвременяване от обявения. При разминаване между прогнозни и окончателни данни, обикновено се взема политическо решение да се спази заявеното при подготовката на бюджетните закони.

Ключови думи:

пенсии

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?