Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и ДПС влязоха дружно в борба срещу Бойко Рашков

Двете формации неуспешно пробваха да наложат на парламента да се занимава с твърденията им за полицейски натиск на последните избори

04 Авг. 2021ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
БГНЕС
Десислава Атанасова представи предложението на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ-СДС и ДПС направиха мощно, съвместно усилие за създаването на поредна анкетна комисия в парламента. Органът трябваше да се занимае с твърденията им, че оглавяваното от Бойко Рашков МВР е оказвало натиск и е ползвало СРС срещу двете формации на отминалите избори. Идеята им обаче се сблъска с категоричната съпротива на останалите политически сили и след дебат, продължил над два часа, беше отхвърлена.

Предварително зададени заключения

Това, което ГЕРБ-СДС искаше да изясни комисията, звучеше така, сякаш предварително бяха зададени изводите, до които да стигне проучването: да се установи дали са прилагани СРС спрямо участници в изборите; да се изясни на какво основание е „осъществен полицейски тормоз и незаконен натиск“ върху определени партии „с цел повлияване върху изборните резултати“; да се осветят длъжностните лица, разпореждали „полицейски арести, незаконни задържания, обиски и претърсвания“ през мандата на Бойко Рашков; да се изясни защо предупредителните протоколи, издавани от МВР, когато разполага с данни, че някой може да извърши престъпление, се превръщат в „инструмент за натиск и безконтролно репресиране на граждани“.

Тоест, в самия мандат на комисията се определяше като факти, че е имало полицейски тормоз, назаконни задържания и репресии, от което следва, че органът само следва да дообясни тези факти.

Ромските секции и агитацията на фолкпевиците

Първи скочиха срещу предложението от БСП. Соцдепутатът Георги Свиленски обяви, че в ромските секции в квартал „Христо Ботев“ в 24-и избирателен район ГЕРБ е получила 1912 гласа или 80 процента на вота на 4 април. На 11 юли обаче бившите управляващи взимат само 121 гласа. „Ето това свърши г-н Рашков, това свърши служебното правителство, че ви ограничи този вот, от който вие вкарвахте народни представители, без да имате тяхната подкрепа, и правихте мнозинство 12 години и 12 години управлявахте България по този начин – с едни 200 хиляди гласа, които не ги заслужавахте. Сега получихте реалната си подкрепа“, декларира Свиленски.

„Абе, тя не ходи ли Софка да прави там агитации за една партия? Питам, не съм специалист и, ако някои гласове там са отишли, не знам дали не е защото една от най-известните фолкпевици прави там агитация за партия“, небрежно коментира Маноил Манев от ГЕРБ-СДС твърденията на социалиста.

Металните прътове на горските и ефектът „Бойко Рашков“

Тук в словесната схватка се включи ДПС. „Ние имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания ... Питам новите партии, които искат да изчегъртат този модел: може ли да бъде изчегъртан със същите средства?“, попита депутатът от движението Йордан Цонев. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ го обвини в лицемерие: „Горските са функция на ДПС в тези райони и тормозят хората на най-ниско, битово ниво от рода, че ги заплашват, че няма да им дават дърва през зимата.“

„Който не е попадал на ударите и репресията на ДПС, той не знае на какво сте способни вие“, намеси се социалистът Явор Божанков. И описа собствените си изживявания от местните избори през 2019 г. така: „Влачен сутрин, обед и вечер по фалшиви сигнали в полицията, разпитван, близките и семейството ми, преследван от криминални субекти.“ Напълно необезпокоен от обвиненията, Цонев му отвърна, че в комисията ще може да обясни кои са органите, назначени от ДПС, които са го привиквали.

Дойде редът и на Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, който определи като „гнусна колаборация“ взаимодействието на ГЕРБ-СДС и ДПС. И похвали шефа на МВР: „Ефектът „Бойко Рашков“ показва нещо много хубаво – показва как изглежда правоприлагането. Да, това е непознато за ГЕРБ. Това се нарича еднакво и точно прилагане на закона и не е репресия. Репресия е, когато бият протестиращи, когато ги отвличат от улицата, когато ги подслушват, защото насилствено ще свалят властта.“

ДПС констатира: Вървим към диктатура

Стилът на новите формации в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като „демокрация на лицемерието“, защото проявявали двоен стандарт и избирателност, когато трябвало да се разследват нарушения.

„Демонтажът на модела ГЕРБ или, както ние призоваваме, възстановяване на държавността, на нормалността в политиката, не може и не бива да става с недемократични методи и инструменти. Допускането на явно нарушаване на правата на гражданите, и то от репресивен държавен апарат, вече е реваншизъм спрямо определена част от гражданите на страната, а в конкретния случай вашето поведение и действия според мен е заявка и за диктатура“, заяви с апломб Карадайъ.

А шефът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова апелира към опонентите си да подкрепят комисията, както нейната формация е подкрепила техните предложения за анкетни комисии. „В противен случай, не можете да си поставяте етикета „демократи““, констатира тя.

Тази заплаха обаче не впечатли особено противниците на инициативата. В подкрепа на предложението гласуваха 82 депутати – единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС. 69 се обявиха против, а 64 се въздържаха и така идеята на бившите управляващи пропадна.

Още по темата