Медия без
политическа реклама

ГЕРБ дарява за кръвна плазма трохи от субсидията си

09 Ноем. 2020
През последните седмици активисти на ГЕРБ обикалят болници и даряват консумативи. На кадъра - в Девин.
ГЕРБ
През последните седмици активисти на ГЕРБ обикалят болници и даряват консумативи. На кадъра - в Девин.

С дарения в помощ на извличането на кръвна плазма се похвали днес ГЕРБ. Със 150 000 лв. ще бъде финансирано закупуването на два апарата за извличане на плазмата, а с други 20 000 лв. ще се осигурят консумативи за 200 донори. Предвидената сума на практика е твърде малка част от субсидията, която управляващата партия взема от държавния бюджет. Само за първото полугодие на 2020-та формацията прибра 3 млн. лв. субсидия.

"Машините и консумативите вече са поръчани от ГЕРБ на лицензирана германска фирма, посочена от здравните власти. Веднага щом апаратите бъдат доставени в България, ръководството на ГЕРБ ще проведе консултации с Министерството на здравеопазването, което ще определи къде да бъдат дарени двата апарата", се казва още в съобщението на партията. 

След призив на премиера и лидер Бойко Борисов партията организира и кампания по даряване на плазма. Всички членове и симпатизанти, които са преболедували COVID-19 или все още се лекуват, са поканени да се включат. Партията обещава пълно съдействие както за необходимите предварителни тестове за наличието на антитела, така и впоследствие за самия акт на даряване на плазмата. Всъщност, приносът на политическата сила за обществото щеше да е много по-голям, ако не инцидентно, а чрез организация и планиране се осигуряваха апарати, консумативи, места за даряване и обучени медици.

Последвайте ни и в google news бутон