Quantcast

Медия без
политическа реклама

ГДБОП задържа заподозрян за заканата с убийство на Ива Митева

Слави Трифонов: Заплахите за убийство са нещо нормално в България

03 Септ. 2021Обновена
Илияна Кирилова

Задържан е мъж, който е изпратил имейла със заплахата за убийство на председателя на парламента Ива Митева, съобщава БНР. Мъжът е криминално проявен от района на Стара Загора. Има регистрации за кражби и за други закани. В момента с него работи екип на ГДБОП.

До заподозрения се е стигнало след няколкочасова работа на екип от отдел "Киберпрестъпления" на антимафиотската служба, който локализиран мъжът.

По-рано беше съобщено, че Софийската районна прокуратура вече проверява сигнала за заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева. Магистратите се самосезираха, след като в Народното събрание беше съобщено, че заканата е била получена на мейла на правосъдното министерство.

"Заплахите за убийство са нещо нормално в България. Знам, че звучи абсурдно, но е факт", написа часове по-рано Слави Трифонов във Фейсбук, като издаде, че той самият е получавал "десетки" такива предупреждения. Лидерът на "Има такъв народ" обаче коментира, че "заплахата за убийство към председателя на Народното събрание Ива Митева е нещо по-различно" и издава "слабост и безсилие на една система, която трябва да си отиде и ще си отиде".

За заплахата срещу Митева съобщиха нейният съпартиец Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Те смятат, че "посланието" има връзка с обсъждането на промените в Закона за НСО, които предвиждат да отпаднат охраната и бронираните коли за висши  политици и магистрати. Заплахата била получена на имейла на правосъдното министерство в 21:04 ч. снощи. Тя била адресирана и до други, но Йорданов и Хаджигенов не посочиха имена. Свързаха обаче предупреждението с ГЕРБ и ДПС.  "Жалък и смешен е сигналът ... В него са объркани БСП, имам пистолет, ще убия този, онзи, в смисъл много неща...  типично за ГЕРБ между другото, откъде другаде да дойде сигналът", коментира Хаджигенов, цитиран от БГНЕС.

Самата Митова изрази недоумение пред медиите, че е обект на заплаха. "По-скоро ме е страх за детето ми", сподели тя. И подчерта: "Това означава, че депутатите няма да можем да работим оттук-нататък. Всеки един сигнал ще възпира промяната." В МВР приемат случая сериозно - с него се занимава ГДБОП. А днес главният прокурор коментира ядосано, че прокуратурата не е известена за сигнала. 

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет - закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно", коментира Слави Трифонов на страницата си във Фейсбук.

Всъщност лидерът на ИТН греши - заплахата е отправена снощи, преди въпросните промени да бъдат обявени за приети днес след серия процедурни перипетии и скандали. За отбелязване е, че самата Митева дълго и упорито настояваше, че процедурата по гласуването е била опорочена и промените не са приети. Тя е научила за заплахата днес след 11 часа. 

Хаосът в парламента, сътворен покрай вчерашното разглеждане на проектите за промени в Закона за НСО, продължи и днес.

 

Прочитът на Слави Трифонов:

"Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората.

Вчера ГЕРБ, ДПС и БСП искаха да бламират тези промени в Закона за НСО, като въобще не се явиха на работа в залата на Народното събрание. Днес същите партии - ГЕРБ, ДПС и БСП пак не отидоха на работа, този път в парламентарната комисия по правни въпроси, с което блокираха приемането на законопроекта за закриването на специализираните прокуратура и съд.
Специализираните прокуратура и съд ще продължат да съществуват, защото в парламента има специализирали се в тяхното бранене депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. Но не задълго.
Много се изписа и изговори по адрес на “Има такъв народ” - че е партия, зад която прозира дългата ръка на ДПС, че е партия, която иска да спаси Борисов и Гешев, че е партия, която обслужва политическото статукво. Всъщност, няма значение кой какво говори и внушава, значение имат фактите и реалните действия. Е, тези две политически събития от вчера и днес върнаха нещата от сферата на лъжите и фантазиите обратно в сферата на закономерността и логиката. Депутатите на “Има такъв народ” вчера бяха на работа и гласуваха промените в Закона за НСО, бяха и на работа днес, за да стартират закриването на специализираните прокуратура и съд.
“Има такъв народ” е от едната страна, а от другата страна са ГЕРБ, БСП и ДПС. Заедно. За пореден път. Неявяването им на работа и бойкотирането на тези изключително важни закони са поредното абсолютно доказателство за съществуването на статукво, което брани своите интереси на всяка цена. Заедно.
Такава е политическата обстановка в България. На суверена за пореден път му предстоят избори и той ще трябва да реши. И това, което реши, в него ще трябва да живеем всички.

 

 

Какво се случи вчера:

Пореден грозен спектакъл устроиха депутатите в пленарната зала, този път защото не можаха да се разберат по един базисен въпрос – с какъв кворум могат да се приемат закони.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?