Медия без
политическа реклама

ГДБОП предупреди за епидемия от измами с мейли за педофилия

Измамни съобщения се изпращат от името на официални европейски и национални правоохранителни институции

09 Яну. 2024
Все по-често ГДБОП предупреждава за измами
ГДБОП
Все по-често ГДБОП предупреждава за измами

ГДБОП предупреди за епидемия от измами с мейли за разследване за педофилия. На официалната си страница във Фейсбук , антимафиотската служба обяви, че по електронните пощи на българи се разпространяват измамни имейли за разследвания, свързани с детска порнография и педофилия.

От отдел "Киберсигурност" съобщават, че измамните съобщения се пращат от името на официални европейски и национални правоохранителни институции. В тях пише, че получателят е обект на разследване, поради което следва да плати определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу него.

През изминалата 2023 г. български фирми са пострадали в онлайн измама със сменен IBAN. Общо загубите са за близо 11 млн.  евро. Най-малката загуба е била 1000 евро, а най-голямата е 6 млн. евро, съобщава БТА, като се позовава на МВР.

"Както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции няма практика такъв тип документи да се изпращат по електронните пощи", пишат от ГДБОП.

Съветът на службата е при получаване на подобни имейли хората да избягват отварянето на прикачени към тях файлове, защото това може да крие евентуален риск за компютрите им.

Масовото изпращане от страна на МВР на известия за електронни фишове и наказателни постановления накара ГДБОП да се застрахова срещу пробиви и възможни измами със спешни съвети към хората.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ГДБОП, педофилия, измама

Още по темата