Медия без
политическа реклама

ГДБОП пусна спешни съвети срещу измами с мейли

Антимафиотите напомнят, че писмата на МВР и на останалите институции задължително съдържат разширението ".bg"

11 Дек. 2023
От ГДБОП предупреждават за масови измами
МВР
От ГДБОП предупреждават за масови измами

Масовото изпращане от страна на МВР на известия за електронни фишове и наказателни постановления накара ГДБОП да се застрахова срещу пробиви и възможни измами със спешни съвети към хората. 

"От месец октомври МВР уведомява чрез sms, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане", разказват антимафиотите. 

МВР и Европол предупредиха за масирано разпространение на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции.   https://www. youtube. com/watch?


За да не бъде това обстоятелство използвано за заблуда и маскиране на фишинг имейли, които привидно изглеждат като изпращаните от МВР, от дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП предоставят съвети за защита:
- Не отваряйте линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност.

-Проверете детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

- Не въвеждайте лични или финансови данни в линкове, които сте отворили в резултат на получен спешен мейл.

- Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности.

- Използвайте дълги, сложни и различни пароли за различните профили.

- Използвайте обновени операционни системи и антивирусни програми.

 

Нов вид измама върлува в социалните мрежи, съобщи БНТ  - крадат се профили с цел натиск да се превеждат суми на онлайн казина. Престъпникът има една задача - да смени паролата на профила, като иска достъп до несъществуващ код, който се получава на мобилния телефон.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез sms, разказват още от ГДБОП. Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик. Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.
"Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители", посочват още от МВР.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

фишинг, измами, ГДБОП

Още по темата