Медия без
политическа реклама

МВР и Европол предупредиха за масови измами с мейли в България

Съобщенията гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография и трябва да заплатят определена сума

25 Окт. 2023
Европол съветва писмата да не се отварят
Европол съветва писмата да не се отварят

МВР и Европол предупредиха за масирано разпространение на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции. 

Информацията за разпространението на фалшиви имейли е получена в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ - МВР по канала на Европол. Измамните съоб...

Информацията за разпространението на такива фалшиви имейли е получена в Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ по канала на Европол. Измамните съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях. Много от получателите на тези имейли, разпознали измамата, са уведомили официалните си национални власти или Европол. Белгийските власти са започнали официално разследване, за което информират и различни новинарски канали.

Хакери извън Европейският съюз се опитват да създадат психоза в българските граждани с фалшиви призовки, подписани от полицията. Това обяви директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков пред Би Ти Ви.

С цел повишаване на информираността и бдителността за подобни измами, Европол е разработил клип с превантивен характер. От ДМОС прилагат и копия от последните две измамни съобщения, получени в България, и напомнят, че както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции нямат практика за информиране на гражданите по електронните пощи. Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства.

Адвокатски кантори в няколко града предупреждават, че името им се използва за измама. Става дума за "фишинг" атаки, при които се изпращат десетки хиляди имейли от фалшива самоличност, съдържащи вирус.
Хакери са източили над 100 000 лева от банковата сметка на търговско дружество на пловдивски бизнесмен, като проникнали в онлайн банкирането му, съобщиха днес от Окръжната прокуратура в Пловдив. Към наказателна отговорност са привлечени 43-годишният С. Я. годишният К. М.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?