Медия без
политическа реклама

Хакери изпращат имейли с вирус от името на адвокати

Зловредният софтуер се разпространява вече месец

ОСА
Прикаченият файл към имейлите може да открадне чувствителна информация.

Адвокатски кантори в няколко града предупреждават, че името им се използва за измама. Става дума за "фишинг" атаки, при които се изпращат десетки хиляди имейли от фалшива самоличност, съдържащи вирус. Целта е да се открадне чувствителна информация като потребителски имена, пароли за онлайн банкиране и номер на кредитна карта.

Варненската адвокатска колегия алармира, че от нейно име са разпространени имейли до граждани, с които се изисква превеждане на различни суми по сметките на дружества. Всички писма съдържат линк, който трябвало да бъде отворен. "Нито едно адвокатско дружество не действа по този начин. Изпратените съобщения представляват т.нар. "фишинг" атака, която цели инсталиране на зловреден софтуер на компютъра", заявяват от Варненската адвокатска колегия. За хакерските атаки вече били информирани МВР, прокуратурата и Висшият адвокатски съвет.

На 13 декември миналата година от Обединението на свободните адвокати предупредиха, че е започнала имейл кампания, която разпространява вирус. "Тези е-мейли не произхождат от адвокати, а имената на адвокатите се ползват без тяхно разрешение. На този етап е ясно, че техният брой е огромен, като вероятно става въпрос за закупени списъци с десетки хиляди имейли, на които се изпращат покани за изпълнение на несъществуващи парични задължения от други имейли-бушони, които са създадени единствено за целта. Много е вероятно да става въпрос за троянски коне или т.нар. "фишинг", твърдят от ОСА.

Изглежда обаче мнимите хакери остават необезпокоявани от полиция и служби, тъй като случаите на засегнати адвокати и измамени потребители се множат. Седмица след първите "фишинг" атаки адвокатите в Пловдив също сигнализираха, че с имената им се подписват фалшиви покани за доброволно изплащане на парични задължения, които съдържат зловреден код. Същият вирус е бил разпространяван и в София преди седмица. "Днес получих обаждания от непознати номера с оплаквания, че са пуснати и-мейли от мое име, с което приканвам хората с покана за доброволно изпълнение да си платят вноски по кредити. След като споделих на нашата професионална страница ФОБА, се оказа, че доста колеги са получили подобни обаждания, а и-мейли масово се получавали не само от нас адвокатите, но и от ЧСИ и нотариуси", разказа адв. Цветанка Иванов във Фейсбук.

Към момента не е ясно кой стои зад хакерската атака и дали изобщо се води разследване. Източник на "lex.bg", твърди, че е проверил адвокатското дружество, посочено като изпращач на съобщението, но там на телефона женски глас му отговорил, че на този адрес няма такава кантора. Проследил е подателя на имейла до американския щат Юта. Освен това е на мнение, че "фишинг" атаката по всяка вероятност е следствие от изтичането на лични данни от Националната агенция за приходите.

Още по темата