Медия без
политическа реклама

Шефът на полицията: Хакери извън ЕС целят масова психоза с призовки

Десетки са вече сигналите от граждани, получили фалшивите документи с логото на ГДНП и Интерпол

17 Юли 2023
БГНЕС
Директорът на националната полиция Атанас Илков

Хакери извън Европейският съюз се опитват да създадат психоза в българските граждани с фалшиви призовки, подписани от полицията. Това обяви директорът на ГДНП главен комисар Атанас Илков пред Би Ти Ви. 

Десетки са вече сигналите на хора в социалните мрежи за фалшиви имейли с призовки от името на МВР, Интерпол и други силови органи. Съдържанието на мнимите призовки включва заплахи за образувани производства по предполагаеми обвинения, най-често с обвинения в педофилия и общуване с непълнолетни чрез сайтове за запознанства.

Сигнали за бомби постъпват паралелно в училища в няколко европейски държави, не само у нас. Те не са реални и целят всяване на страх. Водещата версия е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия.

Илков посочи, че и неговото име и подпис са използвани в тези мейли. „От началото на 2022 г. се появиха тези покани на мейлите на много граждани. Тези призовки и покани не пораждат никакви правни последици за тях. Ние установихме, че тези съобщения се изпращат от страни извън ЕС“, каза още началникът на националната полиция. По думите му това затруднило задачата им да стигнат до самите извършители.

„Според нас целта е да се създаде страх и психоза между българските граждани. До настоящия момент няма гражданин, който да е измамен“, подчерта Илков.

По думите му нито закона за МВР, нито НПК има подобна практика да се комуникира с хората. Призовките се връчвали от служители на ГДНП или се изпращат до адреса. Гражданите могат да бъдат призовавани и по телефона, като служителите се представят и оставят телефон за обраната връзка.

„Нямаме практика да известяваме гражданите с мейли“, категоричен бе той. Илков призова, ако получим такова съобщение да не го отваряме, а да се свържем с полицията.

Директорът на ГДНП посочи, че най-често в мейлите се използва логото на ГДНП, но в някои от случаите се използват и логата на други главни дирекции на МВР, както и абревиатурата на Интерпол. „В контакт сме с колегите, така че очакваме подпека и от тях“, посочи Илков.

Още по темата