Quantcast
"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство

Това покачва и доверието към президента Румен Радев, който го назначи
3 021
 Галъп Интернешънъл

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва.

Такива са основните изводи от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено „лице в лице“ с таблети в периода между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи.

58.9% одобряват служебното правителство, а 28.8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ. "Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост", заключават социолозите.

Обществено успокояване проличава в отговорите на въпроса накъде върви страната. В последните месеци делът на негативните отговори спада и започва да се връща на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26.3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха паднали до нива около 16%, а на негативно настроените се бяха повишили дори и до 67%.

Високото одобрение към служебния кабинет се отразява положително на личното доверие в президента Румен Радев, който го назначи. Харесват го 64.3% от интервюираните. Недоверието към него възлиза на 22.2%. Други 12.5% се колебаят какво да отговорят, а само 1% не са чували за Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ, твърдят от "Галъп". И обобщават: "Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг."

За ваксинацията

4.2% от анкетираните казват, че са ваксинирани с една доза, а 16.7% - с две дози. Това прави около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни, пресмятат социолозите. 27% не са се имунизирали, но имат намерение да го направят. Цели 41.8% отговарят, че няма да го сторят.

Още

Туристическият бранш иска задължителен ковид сертификат

23.09.2021

617
Лозан Панов нападна Румен Радев за пасивността му за съдебната система

23.09.2021

Обновена

5546
България чества 113 години независимост (ГАЛЕРИЯ)

22.09.2021

Обновена

762