Quantcast
"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

"Галъп": Близо 60% е одобрението към служебното правителство

Това покачва и доверието към президента Румен Радев, който го назначи
3 023
 Галъп Интернешънъл

Общественото мнение по отношение на служебния кабинет към този момент е положително. Това е свързано и с традиционния авторитет на президента, който сега дори укрепва.

Такива са основните изводи от социологическо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено „лице в лице“ с таблети в периода между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи.

58.9% одобряват служебното правителство, а 28.8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ. "Равносметката от дистанцията на времето тепърва ще става важна. Обикновено, за масовото съзнание са необходими и повече месеци, за да се достигне достатъчна разпознаваемост и запознатост", заключават социолозите.

Обществено успокояване проличава в отговорите на въпроса накъде върви страната. В последните месеци делът на негативните отговори спада и започва да се връща на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26.3% казват, че страната върви към по-добро, при 52%, които намират, че върви към по-лошо. Само преди месеци обаче – през отминалата есен – дяловете на позитивно настроените бяха паднали до нива около 16%, а на негативно настроените се бяха повишили дори и до 67%.

Високото одобрение към служебния кабинет се отразява положително на личното доверие в президента Румен Радев, който го назначи. Харесват го 64.3% от интервюираните. Недоверието към него възлиза на 22.2%. Други 12.5% се колебаят какво да отговорят, а само 1% не са чували за Радев. Основните (и почти единствени) опоненти на Радев са привържениците на ГЕРБ, твърдят от "Галъп". И обобщават: "Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг."

За ваксинацията

4.2% от анкетираните казват, че са ваксинирани с една доза, а 16.7% - с две дози. Това прави около 900 хиляди души от общо около 5.5 милиона трайно живеещи у нас пълнолетни, пресмятат социолозите. 27% не са се имунизирали, но имат намерение да го направят. Цели 41.8% отговарят, че няма да го сторят.

Още

Илияна Йотова: Президентът има "вина" за Кирил Петков

12.08.2022

5516
Кабинет след кабинет – мина върху мина
Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

6563