Quantcast
Фирми на Домусчиеви печелят и губят рекорден бюджет за чистота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Фирми на Домусчиеви печелят и губят рекорден бюджет за чистота

ЗМБГ ще чисти столичния район "Младост" и част от "Триадица" през следващите 5 г., а консорциум ще отговаря за "Витоша" и "Овча купел"
5 701
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Две фирми ще разделят рекордния бюджет на Столична община от 144 млн. лв. без ДДС за почистването на няколко района на София през следващите пет години. Обществената поръчка бе обявена през декември м.г., а резултатите от нея станаха известни през уикенда. Зона 8, в която влизат "Младост" и по-голямата част от район "Триадица" (без частта, заключена между бул.„Витоша“, ул. „Позитано“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Патриарх Евтимий“), е спечелена от компанията ЗМБГ АД, която и в момента чисти споменатата зона. Стойността на поръчката за нея е до 73,921 млн. лева без ДДС. ЗМБГ АД се счита за свързана с известните братя-бизнесмени Кирил и Георги Домусчиеви. Преди време същото дружество се наричаше „Заубермахер България“ ЕАД, което също години наред поддържаше чистотата в „Младост“ и споменатата част на „Триадица“. В състезанието за Зона 8 ЗМБГ АД побеждава другия кандидат да събира сметта там – консорциума „Еко София груп“ ДЗЗД. Основен играч в него е компанията АЕС-Х ООД, която също има дълъг опит в почистването на София. Въпросната фирма бе активен участник и в конкурса за разпределение на парите за сметосъбирането в края на 2019 г., с който Столична община избра почистващи фирми за останалите 7 зони на София. Тогава обаче АЕС-Х ООД не успя да вземе нито един район. Другите участници в сегашното обединение около тази фирма са РТК ООД, "ЕКО РЕСУРС-Р" ООД, БКО ЕООД, "Еко Тийм София" ЕООД и "Еко Клийн Сървиз" ЕООД.

„Еко София груп“ ДЗЗД обаче печели конкурса за другата зона, за която общината обяви конкурс през 2021 г. Зона 9 обхваща районите "Витоша" и "Овча купел“, а цената, която кметството обяви готовност да плати за почистването им през следващите 5 г., бе близо 70 млн. лв. без ДДС. За тази зона „Еко София груп“ ДЗЗД спечели срещу друг консорциум, който се счита за свързан с братята Домусчиеви- „София Юг“ ДЗЗД. Същият досега извършваше дейностите по сметосъбирането и извозването в Зона 9.

След обявяването на конкурса за двете зони гражданската организация „Спаси София“ изчисли, че цената от почти 144 млн. е почти двойно повишена в сравнение с предишната обществена поръчка за чистотата в същите части на града, проведена през 2017 г. "Спаси София" припомни, че стойността на новата процедура е нараснала с около 61 млн. лева в сравнение с конкурса преди 5 години. Според столичните активисти колосалният ръст на парите, които София се готви да плаща за почистването в споменатите райони, е предпоставка за кражби и злоупотреби. "Огромна нова кражба готвят ГЕРБ и Фандъкова. Тези поръчки най-често се дават на фирми, свързвани с Вълка и Домусчиеви. Липсва всякакъв контрол от страна на общината, а дейностите по почистване и миене често са изцяло фиктивни“, коментираха от „Спаси София“.

В края на 2019 г. и началото на 2020 г. общината направи конкурс за другите 7 зони в столицата. За тях бяха отделени общо 435 млн. лв. без ДДС.

Още

Банкя губи 5 дка за парк заради общинско бездействие
В къпалнята "Мария Луиза" пак се сече напук на общината

03.02.2023

Обновена

1985
Собственикът на къпалнята "Мария Луиза" е унищожил 20 здрави дървета

01.02.2023

3037