Медия без
политическа реклама

Фандъкова все пак забрани "Луковмарш"

Антифашистите протестираха по обед в събота и до сблъсъци не се стигна

13 Февр. 2021Обновена
Снимка: БГНЕС
Антифашисти се събраха да протестират срещу провеждането на "Луковмарш" днес по обед.

Провеждането на траурното шествие в памет на българския генерал Христо Луков беше прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Това съобщиха надвечер в събота от пресцентъра на Столична община.

По-рано през седмицата местната власт не съгласува заявеното от организаторите шествие от НДК през бул. "Витоша" -бул. "Патриарх Евтимий" - ул. "Г.С. Раковски" - бул. "Княз Дондуков"- ул. "Тракия" въз основа на получени становища от ДАНС, СДВР и ВКП. 

След издаване на заповедта за прекратяване на шествието СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Те се бяха събрали в градината на НДК. 

По-рано Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на вътрешните работи и кмета на Столична община (СО), в рамките на тяхната компетентност по закон, да предприемат мерки за спазване на приложимите нормативни предписания, с цел опазване на обществения ред и защита правата на всички граждани в случаи на възникнала опасност по време на т.нар. „Луковмарш“.

Във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред.

 "Луковмарш" бе планиран да се проведе в събота в София. Миналата година той не се състоя след забрана на Столична община, продиктувана от решение на Върховния административен съд. Тогава имаше единствено бдение пред дома, където е живял и убит Луков на 13 февруари 1943 г.

Организаторите от Българския национален съюз заявиха, че миналата година решението на Столична община е обжалвано пред съда и забраната е паднала. Те са обявили мото: "Ние не капитулираме", а също така обясняват, че са заявили отдавна намерението си за провеждане на факелно шествие в събота. То не е съгласувано с общината, но нямало законова пречка да се състои, тъй като режимът за подобни събития не е разрешителен, а единствено уведомителен. Тази година и различните политически групи в СОС приеха декларации срещу провеждането на марша, окачествяван като неонацистки. За първи път и групата на ГЕРБ прие протестна декларация. 

"Луковмарш" се провежда от 2004 г. насам, като в последните му издания участват над 2000 души, включително и крайни националисти от други европейски държави. То тръгва обикновено от НДК и продължава до дома на ген. Луков на ул. "Тракия" №1. Шествието обаче е остро осъждано от посолствата на чужди държави у нас, антиправителствени и еврейски организации. С позиции срещу "Луковмарш" са излизали ГЕРБ, "Демократична България" и БСП.

В отговор днес се състоя и протестно шествие под наслов "Без нацисти по улиците ни!" Със знамена на "Антифа" и такива в цветовете на дъгата шепата противници на фашистката демонстрация се събраха по обед в градинката до Централна баня в София (днес Музей за история на София). Сред присъстващите бяха депутатът от левицата Крум Зарков, евродепутатът Петър Витанов и бившият общински съветник Борис Цветков.

Срещу фашизма трябва да има съпротива, заявиха присъстващите. До сблъсъци между фашисти и антифашисти обаче не се стигна, тъй като вторите се разотидоха часове преди обичайния вечерен час за провеждане на "Луковмарш". 

Министерството на външните работи изразява пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които забраниха и осуетиха за пореден път провеждането на „Луковмарш”. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, заявиха от външно министерство.

„Българското правителство последователно и категорично е осъждало "Луковмарш". Той е антипод на непоколебимата и силно изразена традиционна толерантност на българското общество. Ние ще продължим да осъждаме остро и да се противопоставяме на всеки опит от страна на лица с екстремитски виждания да манипулират общественото мнение и да насаждат омраза, възползвайки се в най-голяма степен от страха и чувството за несигурност, предизвикани от пандемията”, заявиха още от министерството на Екатерина Захариева.

От МВнР са категорични, че в условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност.

”Луковмарш” и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях, категорични са от външно министерство. 

Още по темата