Медия без
политическа реклама

Фандъкова плати 108 000 лв., за да изкара въздуха на София чист

Предстои съдът да каже дали Столична община носи вина за смога в града

15 Окт. 2021
Кметът Фандъкова е одобрила плащането на хонорар на адвокатска кантора, която да представлява Столична община по делото за мърсия въздух в София.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е одобрила плащане на 108 000 лева на адвокатска фирма, която да представлява Столична община по делото срещу мръсния въздух в София, заведено от граждани и от неправителствената организация „Група за чист въздух“ с колективен иск. Това съобщи гражданското сдружение „Спаси София“. „Единствената цел на гражданския иск, който от Спаси София и други организации заведохме, бе съдът да задължи Столичната община и кмета Фандъкова най-накрая да вземат мерки срещу замърсяването на въздуха, от което всяка година умират по 900 наши съграждани. Но вместо да започне да прилага мерки, за да можем да дишаме спокойно, Фандъкова наема адвокатска кантора да доказва, че всъщност въздухът не е мръсен, а тя прави всичко, за да го изчисти“, се казва в съобщение на организацията във Фейсбук.

Срещу сериозния хонорар юристите са натоварени и със задачата да претендират Софийският градски съд (СГС) да излезе с решение, с което общината не носи отговорност за смога в града и не трябва да бъде санкционирана за проблемите по тази тема. Всички това се случва въпреки че въпросният съд вече задължи по същото дело администрацията на София да изпълнява серия от междинни мерки за намаляване на запрашаването до произнасянето с окончателна присъда. През лятото на 2019 г. СГС заповяда на Фандъкова и на подчинените й улиците в София да се мият два пъти месечно от май до септември и веднъж месечно от октомври до април. След това София беше задължена и да обявява актуалните данни за замърсяването на въздуха на страницата си във Фейсбук и на сайта си, след като стана ясно, че тя не може да прави това на информационните табла по спирките и в станциите на метрото. Във Фейсбук и на сайта на общината в реално време трябва да има достъп до информация за замърсяването с фини прахови частици, приземен озон, азотен диоксид и серен диоксид.

През седмицата се проведе последното заседание по делото, на което съдебният състав даде срок от 3 месеца на общ ината и на гражданите, обединени в колективен иск, да представят писмени бележки, съобщи „Дневник“. След това се очаква решение на първа инстанция. Юристът, представляващ Столична община, поиска съдът да отхвърли всички предявени искове срещу общината и да присъди разноските по делото, сред които е и адвокатският хонорар, да бъдат платени от ищците - гражданското сдружение.  Съдът ще се произнесе писмено по казуса, а срокът за решението е два месеца, след като бъдат представени и последните писмени бележки и аргументи на страните.

Още по темата