Медия без
политическа реклама

Европрокурор напуска Кьовеши и се връща при Гешев

Бойко Калфин не довършва мандата си на делегиран прокурор, за да стане върховен обвинител

Главният прокурор Иван Гешев и Лаура Кьовеши по време на второто й посещение в България миналия юни. Тогава европейската прокуратура обяви, че Кьовеши се е видяла с Гешев от любезност.
ПРБ
Главният прокурор Иван Гешев и Лаура Кьовеши по време на второто й посещение в България миналия юни. Тогава европейската прокуратура обяви, че Кьовеши се е видяла с Гешев от любезност.

Един от деветимата български европейски делегирани прокурори подаде оставка от европрокуратурата. Това се разбра преди дни по време на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  

На 13 януари служебният министър на правосъдието Крум Зарков е получил писмо от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. С него тя го информира за оставката на Бойко Калфин. "Сега" научи, че причината Калфин да напусне службата при Кьовеши е, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). По принцип, след като спечели конкурса за ВКП, Калфин имаше право да продължи да работи като европрокурор, а мястото му на върховен обвинител щеше да се пази. Той обаче е предпочел да напусне европейската прокуратура. Преди да стане европейски делегиран прокурор Калфин беше прокурор в Окръжната прокуратура в Кюстендил.

Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура - за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

Калфин не е първият европрокурор, който решава да се махне преди да изтече 5-годишния му мандат. В края на м.г. колегата му Ивайло Илиев се кандидатира за национален член и помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Че позицията на европейски делегиран прокурор не е достатъчно привлекателна, личи от поредния, трети опит, да бъде запълнена българската квота, когато не се появи нито един кандидат. 

Прокурорската колегия на ВСС сега ще трябва да открие нова процедура за запълването на българската квота. Първоначално тя бе от 10 прокурори, но миналото лято Кьовеши настоя за увеличаването й на 15 заради сериозното натоварване.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Колегиумът на Европейската прокуратура обаче все още не се е произнесъл по тези кандидатури, а предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни квотата си от 15 души.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в България бързо получиха своя самостоятелна сграда. Тя обаче е поставила въпроса за избора на допълнителните шестима български делегирани прокурори.

 

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) в България стават самостоятелна институция. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, пуснати за 14-дневно обсъждане от Министерството на правосъдието.

 

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали от България. Това се разбра от думите на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата й с премиера Кирил Петков днес. Кьовеши е в София днес и утре.

 

Още по темата