Медия без
политическа реклама

Екимджиев: Борисов-Пеевски-Гешев е "триадата на задкулисието"

Те са едни гениални илюзионисти, които демонстрират проевропейско и проатлантическо поведение, твърди адвокатът

28 Дек. 2022
БГНЕС

Борисов - Пеевски - Цацаров са "най-важната триада на задкулисието". Това обяви пред БНР адвокат Михаил Екимджиев "Явно има някаква омерта, зад закони, зад конституция, зад обществен интерес тези хора взаимно да си пазят гърбовете", коментира той и добави: "Те са едни гениални илюзионисти. На пръв поглед демонстрират проевропейско, проатлантическо поведение. Докато се правеше на евроатлантик, Борисов осигури построяването с наши пари на руския газопровод, който се оказа много важна логистична брънка в подготовката на войната срещу Украйна. Докато се правеха на евроатлантици, първо Цацаров, а след това и Гешев, проспаха атентатите срещу Емилиян Гебрев."

Когато гърмяха военните складове в България Цацаров и Гешев обменяха челен опит с главния прокурор на Русия - Чайка, посочи още Екимджиев.

Относно декларираната евроатлантическа ориентация на главния прокурор, Михаил Екимджиев подчерта: "Това е неговият илюзионистки чар и талант. Той от време на време пуска пушилка с някакви дребни русофилски шпионски игрички. Това е пушилката, това е заблудата. Гешев отказа да разследва построяването на руския поток в България, отказа да разследва КТБ и разграбването ѝ. Ключови елементи от българската стратегическа инфраструктура се придобиват под носа на нашите служби и на главния прокурор."

"На преден план има декларативно сътрудничество с ЕС и НАТО, а в същото време омертата и тази непоклатима триада Бойко Борисов -  Гешев - Пеевски и техните руски ортаци продължава да си работи безотказно", коментира Екимджиев.

"Главно заради Гешев ни беше хлопната вратата за Шенген", смята юристът.

Адвокат Екимджиев, съгласен ли сте с тезата на специализираните съдилища и прокуратури, че закриването им ще накърни независимостта на съдебната власт?

"Клептократското мнозинство в този парламент очевидно няма интерес от същинска реформа, която би намалила източниците за безнаказана корупция, с която те са свикнали, от която живеят и се хранят в продължение на целия мътен и кървав преход и до края на управлението на ГЕРБ. Това е в основата на нежеланието да се извърши съдебна реформа.", коментира още  адвокат Михаил Екимджиев.

Смяната на главния прокурор Иван Гешев беше наречена от лидера на "Продължаваме промяната", който вероятно ще бъде и следващият премиер, дългосрочен приоритет. Вие как разчитате това, адвокат Екимджиев, дава ли се заден ход още отсега?

"Има корупционни практики, които са прикривани и толерирани от прокуратурата, благодарение на които един многопартиен елит се захранва с финансов ресурс за влияние и по този начин си стабилизира и увековечава управлението", допълни той.

"Това е мнозинството по интереси и на хартиената бюлетина, и на антисъдебната реформа.", смята той. 

По думите му обаче в един момент, колкото и да са сериозни тези интереси, те няма да издържат на външния натиск.

Адвокат Екимджиев, има ли право прокуратурата да разпространява СРС-та, както го направи във вторник, за да уличи президента в престъпление?

Според Екимджиев са налице "мафиотски триади, конструкции, градени вече 10-12 години, които много трудно могат да бъдат разградени".

"ПП формално имаха парламентарно мнозинство, формално държаха изпълнителната власт, но под тях служите ги саботираха и торпилираха. Те реално не можеха пълноценно да упражняват политическата власт. Те бяха с вързани ръце, с вързани очи понякога", заяви Екимджиев.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата