Медия без
политическа реклама

ЕК представя доклада за върховенството на закона в България

05 Юли 2023
Премиерът Денков очаква докладът да бъде честен, коректен и ясен, а не с общи формулировки.
EПА/БГНЕС архив
Премиерът Денков очаква докладът да бъде честен, коректен и ясен, а не с общи формулировки.

Европейската комисия представя годишните доклади за върховенството на закона на страните-членки. Докладът за България се очаква с голям интерес заради перспективите, които би могъл да даде за присъединяването ни към Шенген, съобщи БНР. 

На този етап Нидерландия и Австрия не дават сигнал, че са готови да свалят ветото си. Австрия настоява за по-ефективно управление на външната граница заради притока на нелегални мигранти, а Нидерландия - да бъдат приети законите в областта на антикорупционното законодателство.

В миналогодишния доклад за България се изразяваше загриженост заради функционирането на Висшия съдебен съвет и необходимостта от решаването на въпроса с неговия състав. Страната ни беше  критикувана и за липсата на достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Изразено бе безпокойство заради Инспектората на Висшия съдебен съвет, както и тревога от отсъствието на редовни конкурси при издигането на магистратите. Бяха посочени и рискове от корупция в специфични сектори като управление на бюджетните средства и контрола, в т.ч. и при обществените поръчки.

По отношение на медиите пък бе подчертана липсата на ясна регулаторна рамка, която да гарантира прозрачност при разпределението на държавната реклама.

Остават и проблемите като достъп до обществена информация, условия на работа на журналистите и т. нар. "дела - шамари".

Очакваният доклад днес може да се променя до последния момент, предупреди премиерът Николай Денков след заседанието на европейските лидери миналата седмица и изрази очакване той да бъде честен, коректен и ясен, а не с общи формулировки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата