Quantcast
Едновременно МВР, НСО и Бюрото за защита охраняват Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Едновременно МВР, НСО и Бюрото за защита охраняват Гешев

ДАНС е давала фалшиви сведения за опасност, за да се назначи охрана на точно определени лица, обяви вътрешният министър
1 923
 Илияна Кирилова
Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков

Три различни служби - Националната служба за охрана, Министерството на вътрешните работи и Бюрото за защита към главния прокурор, охраняват едновременно Иван Гешев. Това съобщи пред депутати в парламентарната комисията по правни въпроси служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Той е поканен в Народното събрание по повод обсъждането на първо четене на три законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Те са изготвени от „Има такъв народ”, „Изправи се.БГ! Ние идваме!” и „Демократична България” и предвиждат Бюрото за защита да се върне към Министерството на правосъдието, както и да не охранява главния прокурор.

Гешев използва охрана на Бюрото под негово директно подчинение от края на 2019 г., когато се отказа от услугите на НСО заради убийството на бизнес дамата Станка Марангозова, за което на съд отива подполковник от охранителната служба. Главният прокурор обаче се нанесе да живее в правителствената резиденция "Бояна", чийто периметър се пази именно от НСО. Днес Бойко Рашков съобщи, че освен тази охрана, прокуратурата има подписано споразумение с МВР, с което се задължават полицейски екипи от 6-то РУ да патрулират от външна страна на резиденцията и да следят за съмнителни лица. Министърът обеща да прекрати това споразумение.

По негови думми има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект” се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност” и се назначава охрана за срок от шест месеца. След изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се е назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

"Говорихме с председателя на парламента, повдигнах въпроса да се разгледа идеята за преразглеждане на първоначалните данни за възникнала опасност по отношение на един човек. Да видим след това продължават ли да съществуват тези данни. Нали сме затова - да разследваме. И когато тези сигнали не се оправдават, да снемем охраната. Това не е правено, разчитало се е на фалшиви сведения", заяви Рашков.

В изслушването в комисията участва и служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който изрази становище, че Бюрото за защита се е превърнало в своеобразна охранителна структура, участваща и в разследването, като допълни, че така то се е отдалечило от функцията, с която е създадено. Според него в сегашния вид не може да се упражнява граждански контрол спрямо дейността на Бюрото при осъществяване на полицейските му правомощия.

Иван Гешев представи във вторник доклад за работата на Бюрото за защита към главния прокурор в парламентарната комисия по правни въпроси, но депутатите не го приеха заради липса на фактология. В него липсваше дори бюджета на структурата, както и данни за разходите. Т"ова са 150 души към главния прокурор. Никой не знае какво става в това Бюро, може би само той. Вие, депутатите, не знаете какво става там. Няма правна логика да има такъв орган, който да охранява главния прокурор”, посочи днес министър Рашков. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Адвокатурата: Бюрото по защита на Гешев е паравоенен орган

Главният прокурор има 150 лични охранители

Още

Задържан на протест срещу Гешев е оправдан от съда

19.10.2021

1922
Делото "КТБ" скоро няма да кацне на Луната
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

30630