Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДСБ държи Денков да е първо премиер

29 Май 2023
БГНЕС
Мария Габриел и Николай Денков. В 17 ч. някой трябва да вземе мандата.

ДСБ, част от обединението "Демократична България", остава твърдо на позицията, че вторият мандат трябва да бъде взет от номинирания от ПП-ДБ Николай Денков. Това е и позицията на ПГ на ПП-ДБ. След скандала "Рудигейт" ГЕРБ се оттеглиха от договореното ротационно правителство, чийто първи премиер трябваше да е Денков, а след 9 месеца постът да бъде зает от Мария Габриел, която междувременно да е външен министър.

Според ДСБ няма сериозна промяна в политическата ситуация. "Няма промяна в политическия анализ, довел до подкрепата ни за него (за Денков) и постигнатата управленска формула", се казва в позицията на партията. ДСБ декларира още, че не се поддават на политически интриги и шантаж, особено които са координирани от "силите, които целят отклоняване от евро-атлантическия път на България и връщането и в прокремълската сфера на влияние".

От ДСБ казват още, че ще положат всички усилия да се излъчи редовен кабинет, който да овладее политическата криза и да проведе необходимите реформи.

"Трябва да разбираме, че няма опция България да отиде на предсрочни избори и няма опция да не продължим разговорите и да не стигнем до правителство. Поводи да се замразяват разговорите и да не сме доволни от състоянието на нещата има прекалено много, но връщане на масата на разговорите трябва да има", коментира вчера и лидерът на "Да, България", другата партия от обединението ДБ. ДБ са на мнение, че в тази ситуация трябва да се търси състав на правителство, в който да не влизат лидери и политически лица, а "формула, близка до това, което се нарича експертен кабинет".

Президентът Румен Радев, който дни наред мота връчването на мандата, скоростно насрочи процедурата насред раздора между ПП-ДБ и ГЕРБ. Така кандидатът за министър-председател на ПП-ДБ трябва да се яви в президентството, за да получи папката в 17 ч.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?