Медия без
политическа реклама

Драгомир Заков беше избран за военен министър от квотата на ПП

Опозицията заподозря, че рокадата е резултат от натиск от страна на президента и БСП

01 Март 2022Обновена
Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Пленарно заседание на 47-мо Народно събрание

Posted by Народно събрание на Република България on Monday, February 28, 2022

Драгомир Заков - постоянен представител на България в НАТО, е новият министър на отбраната. Това стана, след като Народното събрание одобри на извънредно заседание днес искането на премиера Кирил Петков да бъде освободен досегашният министър Стефан Янев, а Заков да бъде избран за негов приемник. Новият член на кабинета получи подкрепата на 184 депутати от групите на ПП, ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН и ДБ. ДПС се въздържа, а "Възраждане" не участва в гласуването.

Изборът на Заков беше неочакван. Буквално половин час преди началото на пленарното заседание все още се смяташе, че начело на ведомството ще застане военният експерт от ПП Тодор Тагарев. Така беше обявил самият Кирил Петков предния ден. Тогава той увери, че кандидатурата на Тагарев е консултирана с коалиционните му партньори и с президента Румен Радев.

Не се разбра същинската причина, която е наложила замяната му със Заков. От опозицията прокарваха собствени версии - че това е станало под натиска на Радев или на БСП. Ясно е единствено, че Заков е избран вчера и, след като е приел номинацията, спешно се е прибрал от Брюксел тази сутрин.

В първото си изявление новият министър посочи като свое предимство, че е работил досега предимно с военнослужещи в българското представителство в НАТО. По въпроса за евентуалното разпалогане на войски на пакта у нас той предпазливо коментира, че ситуацията е динамична, и ако това се наложи, ще стане по определена процедура. Заков увери, че отбраната на Черно море е подсигурена, след като НАТО е активирало своите планове за отговор. "Войната започна в момент, в който вратата за диалог беше широко отворена", коментира той руското поведение. По отношение на украинските искания за военна помощ, Заков помоли първо да се запознае с информацията и анализите в министерството си, преди да даде становище.

Единството никога не е било сред силните черти на българската нация, каквото и да пише на сградата на Народното събрание. Това се отразява и на политиците ни – нали и те са част от същия народ. Заради дрязгите помежду им изкарахме около 6 месеца в политическа криза през 2021 г.

Какво (не) каза Петков

Самият премиер не можа да обясни добре внезапната промяна. На влизане в Народното събрание той обяви, че е "много щастлив", че Заков е приел късно снощи поканата на ПП да заеме поста, и увери, че това е най-подготвеният човек да оглави военното ведомство. За Тагарев Петков каза, че ще "помага със съвети". А на въпроса защо е направена смяната в последния момент, премиерът отвърна: "Причината е, че този човек се съгласи в последния момент." По думите му, отпор от други институции не е имало. Хаотичната ситуация не изглеждаше да го смущава - Петков демонстрираше отлично настроение.

И този път премиерът обяви, че поредният му кандидат е съгласуван с президента и с коалиционните партньори на ПП. Веднага след началото на пленарното заседание обаче, лидерът на депутатите на ПП Андрей Гюров поиска 30-минутна почивка "заради протичащите консултации в парламентарните групи". Това се изтълкува като знак, че Петков и хората му са несигурни дали ще получат подкрепа в пленарната зала за кандидата си.

След пленарното заседание Петков уточни, че е имало списък от 5 човека като евентуални кандидати. Малко по-късно обаче каза, че до вчера следобеда е смятал, че Тагарев е единственият избор. Заков е предпочетен, защото "има най-добрият, систематичен поглед на цялата система за сигурност в ЕС и е човек, който знае какво се случва", обясни премиерът. И заяви, че рискът от подобна смяна във военно време, за който говореше президентът, до голяма степен е отпаднал.

Президентът Румен Радев реагира с предупреждение на новината за поисканата от премиера Кирил Петков оставка на военния министър Стефан Янев.

ПП: Имаше дисонанс с политиката на правителството

Андрей Гюров обясни от името на ПП, че смяната на Янев се е наложила заради дисонанс между него и общата позиция на правителството за случващото се в Украйна. От думите му стана ясно, че отново проблемът е в злополучното предупреждение на Янев да не се използва фриволно думата "война". "Ние не се опасяваме от електоралните нагласи, защото за нас е много по-важен българският национален интерес", заяви Гюров.

Той отбеляза, че у нас "ставаме свидетели на популистки действия и позиции", които имат за цел да "поставят под съмнение фундаментални за България ангажименти, да уронят авторитета на нашата страна в името на тесни ретроградни интереси, чрез които се прокрадва идеята да се оправдае една недопустима за съвременната човешка цивилизация агресия". Така и не се разбра обаче кой според него инициира въпросните действия и позиции. "Нека не се делим на русофили и русофоби. Нека се обърнем към разума, към принципите на демокрацията и плурализма", призова накрая Гюров.

БСП: Не може премиерът, мнозинството и министърът да говорят на различен език

БСП подкрепя смяната, стана ясно от изказване на соцдепутата Атанас Зафиров. Той посочи, че Янев демонстрира невъзможност да работи с премиера и с политическата сила, която го е излъчила. Той посочи, че не може в настоящата ситуация министър-председателят, коалиционното мнозинство и военният министър да говорят на различен език. И добави, че левицата ще изпълни поетите коалиционни ангажименти, като се запази правото на всяка формация в коалицията да предлага и отзовава своите министри. "България има нужда от работещ парламент, стабилно мнозинство и предвидими политики. Другото е път за никъде и връщането на статуквото във властта", обобщи Зафиров.

От редиците на социалистите обаче се чуха и други гласове. Крум Зарков, който беше претендент за лидер на партията, се обърна към Кирил Петков, че отстраняването на Янев е грешка. Според Зарков изложените мотиви са недостатъчни, а последствията за правителството от това решение ще са тежки. Той посочи, че разминаването между Петков и Янев за разполагането на натовски сили у нас е било разрешено и не може да служи като основание. А по отношение на нежеланието на Янев да използва думата "война", Зарков посочи: "Военните не обичат да говорят за война, както моряците не обичат да говорят за корабокрушение."

Критиките на Зарков бяха очевидно неприятни за Петков - преди изборите той хвалеше социалиста като един от младите и способни хора в БСП, с които иска да работи.

ДБ: Смяната отразява нова реалност

Смяната на военния министър отразява адаптацията на кабинета към една радикално променена реалност. Това обяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той посочи, че България не може да бъде член на ЕС и НАТО, и в същото време да се държи като неутрална страна и това да се представя като национален интерес. "Свърши тази епоха", декларира десният политик. И заяви, че подкрепата на неговата политическа сила за смяната може да се възприема като вот на доверие към правителството и управляващата коалиция.

ИТН: ГЕРБ защитиха интересите на Путин

Станислав Балабанов от ИТН заяви подкрепата на партията си за рокадата в кабинета. Бившите управляващи от ГЕРБ той обвини, че са защитили руските интереси, като са подкрепили газопровода "Турски поток", с който се заобикаля Украйна. Същото заяви по адрес и на "Възраждане". Така провокира лидера й Костадин Костадинов, който обвини управляващите, че са предатели, които изоставят етническите българи във воюващата страна.

Тук се ядоса Кирил Петков, който от сутринта неколкократно гордо споменаваше за изведените от Украйна български граждани. "Защо, като сте такъв мъж, не сте в Одеса, да водите рейсовете? А не да се упражнявате на празни реторики от трибуната! Снощи в 3 часа сме извозвали деца и жени", нахвърли се той върху Костадин Костадинов. Лидерът на "Възраждане" започна да му крещи от мястото си в залата, на което премиерът реагира като надигна глас от трибуната: "Защо не си в Украйна?" Водещият заседанието Мирослав Иванов направи забележка на Костадинов заради "прекрачената граница на допустимата реторика".

Ето и откъс от речта на Костадинов и гневният отговор на Петков:

Премиерът Кирил Петков се засегна от обвиненията на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов, че правителството е загърбило сънародниците ни в Украйн...

ГЕРБ-СДС: Искате да удовлетворите Румен Радев

От ГЕРБ-СДС надълго и нашироко описваха провала на правителствените политики, както правят обикновено, и поискаха оставката на целия му състав, а не на един министър. Бившите управляващи излязоха с различни обяснения какво е наложило смяната на Тагарев със Заков. Според едното целта е да се удовлетвори президентът Румен Радев. А според другото е имало натиск на БСП, която е заплашила да се оттегли от правителството, ако бъде избран Тагарев.

"Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство? Вярно е, че той ви създаде, той определи немалка част от министрите в този кабинет, но и смените ли ще съгласувате с него", попита премиера депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева. Тя посочи случващото се като доказателство, че четворната коалиция е безпринципна и лишена от идеологическа спойка. "Ще ви спасим и днес", обеща тя снизходително подкрепа на Петков.

"С такива приятели не ни трябват врагове", отвърна й премиерът. Той се похвали, че 190 българи от Киев са били "изнесени" - за която дума и шефът на парламента Никола Минчев го коригира - и упрекна ГЕРБ, че се е провалила в спасителната операция на алпиниста Боян Петров. Споменаването на случая ядоса герберите - Захариева го обвини в лъжа, когато твърди, че е организирал търсенето на Петров, за да си го впише в автобиографията. Петков поиска да отговори и разговорът щеше да се проточи, ако Никола Минчев не беше помолил да не се насочва в тази посока.

ДПС: Нямате аргументи за оставката на Янев

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ обърна внимание на странния факт, че основен мотив на Петков да поиска оставката на Янев беше публикацията му във Фейсбук от 27 февруари - а в самия пост Янев беше заявил, че предстои да бъде отстранен от кабинета. От това Карадайъ направи извода, че всъщност няма истински аргументи за освобождаването на военния министър. Той определи правителството като "вредно за страната". Но заяви, че засега движението няма да иска оставката му в името на стабилността на страната във време на война.

Заместникът му Йордан Цонев наблегна на противоречията между държавните институции. "От кого ще скриете в България, че изпълнителната власт отново е скарана с президента? От хеликоптер да го гледате, ще го видите", обърна се той към премиера. И обвини управляващите, че живеят в измислена реалност по отношение на мерките, които взимат срещу кризите в страната, както и специално за качеството на току-що приетия бюджет, който войната е обезсмислила.

"Възраждане": Очаква ви съдът на историята

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също поиска оставката на правителството. Той обвини Петков, че обслужва чужди интереси, и го предупреди със "съда на историята".

По време на заседанието пред сградата на Народното събрание се провеждаше митинг в подкрепа на Стефан Янев. На него се събраха няколко десетки човека, които се разположиха на паметника на Царя Освободител. Те поискаха оставката на премиера.

 

КОЙ Е ДРАГОМИР ЗАКОВ 

Драгомир Заков е кариерен дипломат, с 20-годишен стаж на различни длъжности в дипломатическата служба на Република България. От март 2019 г. е посланик на България в НАТО. Целият му дипломатически път е бил свързан с въпросите на международната сигурност, като последователно е преминал през дипломатическите мисии на България в НАТО и към ООН в Женева. Има широка експертиза по международна сигурност, простираща се от НАТО, през ОССЕ, ООН и други международни организации. Дълги години е работил по теми на контрола на въоръженията, има експертиза по хуманитарни и бежански въпроси. Заков е българският дипломат, който инициира и доведе до успешен край преговорите с Република Гърция за окончателното извеждане от Република България на противопехотните мини, останали на българска територия след трагичния инцидент в завод "Миджур" през 2014 г.

Заков е завършил Френската гимназия в София. Магистър по икономика, със специалност Международни икономически отношения. Специализирал е в Центъра по въпроси на сигурността в Гармиш-Партенкирхен, в Колежа по отбрана и сигурност на ЕС и в Женевския център по политика за сигурност. Има специализация и по инвестиционно планиране. Владее английски и френски език, ползва свободно руски език.

Президентът Румен Радев реагира с предупреждение на новината за поисканата от премиера Кирил Петков оставка на военния министър Стефан Янев.

 

Още по темата