Quantcast
ДПС ще се бори с "диктатора Радев" подобно на ГЕРБ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС ще се бори с "диктатора Радев" подобно на ГЕРБ

Зам.-председател на движението сравни предстоящата битка с тази на Махатма Ганди
6 061
 Илияна Кирилова
Станислав Анастасов

ДПС последва линията на ГЕРБ и предприе остра атака срещу президента Румен Радев. Заместник-председателят на Движението за права и свободи Станислав Анастасов обяви, че няма да бъде позволено на служебното правителство, съставено от държавния глава да се намесва в кампанията за изборите на 12 ноември.

От ДПС имали събрани доказателства за репресии по време на предишните парламентарни избори. Анастасов не пожела да приведе примери, но посочи, че има над 10 000 примера за купен вот. Доказателства щели да бъдат извадени от партията му по време на предстоящата предизборна кампания, за да не се позволяло на Радев да се намесва.

"Румен Радев руши демокрацията и законността. Действията на служебното му правителство, министър Рашков, който използва репресии срещу гражданите и някои партии в страната. Ще дойде момент, когато ще дадем гласност на всички нарушения на служебния кабинет, и всичко това става с благословията на Радев. Ние сме против купения вот. Това е грозна практика, която трябва да спре. Дадените на прокурор случаи са под 100, но случаите на такива действия са над 10 000. Съотношението е едно към много. Когато се говори за борбата с купуването на гласове, нека да се каже и какво се прави с купуването на партии. Иначе това е двоен аршин", допълни пред bTV зам.-председателят на ДПС. В изказването си той няколко пъти говори за президента като за "диктатора Радев" - израз, използван и от бившия премиер Бойко Борисов.

Станислав Анастасов обясни, че нарушенията по време на предишната предизборна кампания са се извършвали "с благословията на Румен Радев" и "цялата репресия е била срещу няколко партии и в полза на други". Той дори сравни битката, която ще започне ДПС срещу президента с тази на Махатма Ганди.

Анастасов допълни, че Румен Радев вече не бил обединител на нацията. "Започваме борба за възстановяване на демокрацията, правовия и конституционен ред. Демокрацията може лесно да се разруши, а изисква години за възстановяването й. Ако някой си мисли, че изпълнителната власт отново ще мачка ДПС и депесарите, няма да стане. Ние знаем цената на демокрацията и ако се наложи ще я платим пак", коментира Анастасов.

Зам.-председателят на ДПС поиска да разбере и дали компетентните органи са предприели действия по сигнала на лидера на "Екогласност" Емил Георгиев, че досегашните министри Кирил Петков и Асен Василев са се опитали да купят партията му. Според Анастасов купуването на партии е толкова незаконно колкото и купуването на гласове. 

Още

Втори кмет на ГЕРБ прие Пеевски

22.10.2021

956
Радев към бизнеса: Искате брутална намеса на държавата

18.10.2021

Обновена

6600
Борисов към Радев: Оставихте под огромна заплаха българите

21.10.2021

Обновена

3662