Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС се загрижи кой ще влезе в кабинета на ИТН

Няма да взимаме съвети от никой, нито ще позволим някой да ни казва кои са хората, коментира Тошко Йорданов

25 Юли 2021ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Тошко Йорданов: Да е ясно - подкрепа от ДПС не сме търсили

Тошко Йорданов: Да е ясно - подкрепа от ДПС не сме търсили

Posted by Novini.bg on Sunday, July 25, 2021

Подкрепата на ДПС за евентуалното правителство на "Има такъв народ" (ИТН) ще зависи от хората, които ще влязат в кабинета. Това се разбра от коментара на лидера на движението Мустафа Карадайъ след първата му среща по повод бъдещото управление с представители на партията на Слави Трифонов.

"Повечето от идеите ни съвпадат, но имаме и различия", посочи Карадайъ. Като условие за подкрепата на движението, той открои обичайното му искане: "възстановяване на нормалността в политиката". Което, според водача на ДПС, минава през това парламентът да заеме мястото, отредено му от конституцията, а държавният апарат да не се използва като бухалка срещу гражданите и бизнеса.

Същинското условие Карадайъ посочи накрая: "Персоналният състав на кабинета също за нас е от значение, като категорично заявихме, че ние няма да предлагаме и не държим, и не искаме да предлагаме министри." И отново наблегна: "Но персоналният състав също е от значение."

От ИТН не приемат съвети

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов обаче беше категоричен, че партията му няма да приема препоръки за състава на кабинета. "Ние уточнихме, че това е наша отговорност, и няма да взимаме съвети от никой, нито ще позволим на някой да ни казва кои са хората. Когато бъде представен кабинет, ако се стигне до там, те, като партия, ще си преценят - харесват ли ни или не, ще гласуват ли или не. Нито те са ни предлагали хора, нито ако ни бяха предложили, ние щяхме да ги приемем", категоричен беше той.

Той уточни, че двете формации са изложили по време на разговора своите цели и приоритети. Подкрепа за кабинета не е била искана.

Здрава основа

Разговорът между ИТН и ДПС започна малко след 11 часа тази сутрин.

„Ще проведем такива срещи с всички политически сили, с изключение на ГЕРБ. Мисля, че няма нужда да обяснявам тази позиция, защото за нас винаги, а и не само за нас, а по принцип за партиите на протеста, основният противник винаги е бил ГЕРБ и моделът на управление, който установиха”, обяви депутатът от ИТН Виктория Василева, която участва в консултациите.

Към ДПС тя се обърна: „Бихме искали да представим нашите приоритети и идеи за управление на страната, и да чуем какво вие мислите за всичко това. Надяваме се на конструктивен и добронамерен диалог.”

Лидерът на движението Мустафа Карадайъ отбеляза, че в 46-ото Народно събрание е създадена добра среда, тъй като има основа за диалог. "Нашият призив е всички отговорни политически партии в Народното събрание да се възползваме от тази ситуация и да се опитаме да очертаем дневния ред на обществото, за да може на тази база да очертаем дневния ред на Народното събрание и на евентуално бъдещо управление на страната. Безспорно това нещо минава и през оценка на изминалите периоди", допълни Карадайъ.

Позицията на останалите политически сили

По-късно Националният съвет на БСП прие решение, че левицата ще продължи преговорите с ИТН. Това развитие се предвещаваше от позитивната оценка, която соцлидерът Корнелия Нинова даде на първата си среща с хората на Слави Трифонов в събота. „Към момента общите неща между БСП и ИТН са повече от различията”, съобщи тогава тя.

Положителни начални отзиви от разговорите си с "Има такъв народ" дадоха също „Демократична България” и „Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Всички политически сили обаче очакват процесът на преговорите да продължи дълго.

Персоналният състав на проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН) ще наклони везната, когато се стигне до окончателното решение на БСП дали ще му осигури парламентарната си подкрепа.

От другия лагер

"Предизборната програма на "Има такъв народ" е напълно неизвестна до този момент. За нас остава загадка за какво се преговаря", заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева пред БНР.

Коалицията все още няма решение дали ще подкрепи проектокабинет на ИТН. "Нека да видим как ще завършат преговорите им, да видим какви са конкретните политики и имена, които се предлагат. Тогава ще вземем нашето решение", уточни Сачева.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?