Quantcast

Медия без
политическа реклама

ДПС се оплака от получени заплахи от Кирил Петков

"Аз вас ще ви оправя", казал е премиерът, според зам.-шефа на движението Станислав Анастасов

25 Май 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Брифинг на ДПС в Народното събрание

Posted by ДПС Пресцентър on Wednesday, May 25, 2022

Войната между премиера Кирил Петков и ДПС, която се води с нарастваща интензивност от края на миналата година досега, навлиза в нов, по-сериозен етап. От движението свикаха медиите на брифинг в парламентарните кулоари тази сутрин, за да се оплачат, че са получили заплахи от Петков. Заканите са били свързани с нови санкции срещу ДПС от страна на САЩ, твърдят хората на Ахмед Доган. В средата на 2021 г. такива бяха наложени от американското правителство на депутата от партията и бизнесмен Делян Пеевски.

Американските санкции породиха вълна от ентусиазъм сред политици и наблюдатели, че с помощта на отвъдатлантическия „Голям брат” ще ударим брадвата на корупционния управленски модел от последното десетилетие. Да не бързаме толкова.

Първи говори водачът на движението Мустафа Карадайъ. Той напомни намерението на неговите депутати да предложат създаването на нова анкетна комисия в парламента, която да проучи твърденията на премиера, че ДПС е замесено в руските енергийни проекти у нас. "Явно не му издържаха нервите (на Петков - бел.а.) и той отправи заплахи пред зам.-председателя на партията Станислав Анастасов, замесвайки името на Джеймс О'Брайън, ръководител на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ", обясни Карадайъ.

Премиерът Кирил Петков и депутатите от ДПС влязоха в пореден сблъсък помежду си. Това стана на блицконтрола в Народното събрание, на който Петков участва, заедно със заместниците си в правителството. Повод стана въпрос на лидера на движението Мустафа Карадайъ.

След това дойде редът на самия Анастасов. По думите му, случката е станала по време на парламентарния контрол по-миналия петък, на който е участвал Кирил Петков. Зам.-шефът на ДПС я разказа така:

"Минавайки покрай т.нар. кошара, където седят представителите на Министерския съвет, Кирил Петков се опита да ме привика с такъв знак (подканване с пръст - бел.а.). Аз застанах на дистанция от метър и половина, все пак за да се чуваме, не държа някой да ми отговори на ушенце. След което той ми каза: “Аз ще ви оправя.“ В първия момент не повярвах на ушите си и казах „Моля?“. Той повтори: „Аз вас ще ви оправя.“ Каза: „Джеймс О'Брайън е човекът, до три седмици очаквайте новини.“ Приканих го да излезе на трибуната и да го повтори, той се облегна назад и каза: „До три седмици очаквайте новини.“ Имаше колеги зад мен от групата, така че има достатъчно свидетели."

Карадайъ допълни, че движението е изпратило писмо до замесения американски правителствен служител, за да получи отговори кой и за какво ползва името му в България.

Проверка на интернет страницата на американския Държавен департамент показва, че на 14 април държавният секретар Антъни Блинкен е обявил пред медиите назначението на Джеймс О'Брайън като ръководител на Офиса за координация на санкциите (Office of Sanctions Coordination) с ранг посланик. Блинкен казва, че органът ще "надзирава работата по санкциите и допълнително ще засили сътрудничеството със съюзници и партньори при употребата на този критично важен инструмент".

Петъчният блицконтрол в парламента, на който министър-председателят и неговите заместници трябва да отговарят на депутатски въпроси, беше превърнат от опозицията в поредица от безсмислени и противни словесни заяждания с премиера Кирил Петков.

АНКЕТНА КОМИСИЯ

Мустафа Карадайъ и депутатите му днес внесоха и искането за създаване на споменатата анкетна комисия. Предлага се мандатът й да обхване проекта за газопровод "Южен поток", газопровода "Турски (Балкански) поток", както и причините за забавеното изграждане на газовата връзка между България и Гърция.

Като мотив се изтъква, че в настоящия геополитически момент природният газ се използва като инструмент на външната политика на Русия, и прекъсването на газовите доставки се явява заплаха за националната енергийна сигурност на страната ни. Затова е "в интерес на българското общество да се установи пълната истина около всички етапи на реализиране на посочените проекти ... както и на свързаните с тях физически и юридически лица".

От движението допълват, че това е наложително заради обвиненията на премиера, че ДПС има отношение към тези проекти - твърдения, които той е използвал като "политически камшик" срещу опонента си.

Още по темата