Медия без
политическа реклама

Кирил Петков към ДПС: За разлика от вас, аз съм напълно независим

Премиерът се зачуди какъв е смисълът от парламента заради въпроси за олигархията, зададени му от движението

08 Апр. 2022Обновена
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков и депутатите от ДПС влязоха в пореден сблъсък помежду си. Това стана на блицконтрола в Народното събрание, на който Петков участва, заедно със заместниците си в правителството.

Повод стана въпрос на лидера на движението Мустафа Карадайъ. Той напомни, че пред западни издания премиерът е обявил политика и бизнесмен от ДПС Делян Пеевски за олигарх и поиска да узнае на какви основания Петков прави такова твърдение. Премиерът е посочил, също така, че предшественикът му във власта Бойко Борисов е бил контролиран от Пеевски. Карадайъ използва това, за да попита дали самият Петков не е „марионетка” на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев.

„Стоя пред вас и се чудя какъв е смисълът на тази институция, когато се задават такива въпроси. Тук е въпросът да се информираме за политиките на правителството, да мислим за стратегии за България или да използваме обидни думи към българските институции. Искам да ви уверя - разликата, според мен, между вас и мен е, че аз съм напълно независим”, отвърна Петков.

Карадайъ реагира като се опита - неуместно, да направи подигравателен каламбур от думи и фрази на премиера. С което предизвика председателя на Народното събрание Никола Минчев да го призове да се придържа към добрия тон.

"Чуденето" на премиера предизвика ГЕРБ-СДС да го атакува. Депутатът Радомир Чолаков поискат от Минчев да накара Петков да се извини. "Така е – смисълът на тази институция е най-виският възможен и никой не може да го подлага на съмнение, включително премиерът", отстъпи Минчев.

Намеси се и съпартиецът на Чолаков Маноил Манев, който обяви случващото се за "шизофрения". Председателят на парламента го помоли да не се изразява така. "Не ми се молете. Вие трябва да се определите дали сте адвокат на Петков. Тогава ще се обаждате за изказване от трибуната, което не ви харесва", грубо му отвърна Манев. Минчев любезно отвърна, че се извинява, ако е обидил някого.

ЗА МИЛИАРДИТЕ НА GEMCORP

На блицконтрола Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС се поинтересува за подписания между правителството и чужди фирми като Gemcorp меморандум за инвестиции за милиард долара в българската енергетика. Трифонова посочи, че са налице две компании с това име - по думите й, едната е руска, а другата е регистрирана в офшорната зона в Джърси - и поиска премиерът да обясни разликата между двете.

Петков се отклони от този въпрос и повтори това, което казва непрекъснато в последно време - че подписаният документ е писмо с намерение за инвестиции, което не обвързва с нищо правителството. Към онзи момент в Gemcorp не е имало руско участие, а сега се прави проверка за 5 години назад. "Мога да ви уверя, че няма да подпишем никакъв договор, ако имаме и най-малки съмнения", допълни премиерът.

Трифонова коментира, че между писмо за намерение и меморандум има разлика, и не става ясно какъв е подписаният документ. И внезапно попита дали финансовият министър Асен Василев е получил средства по офшорна сметка от лице, свързано с Gemcorp. "Отговорът е лесен - не", лаконично отвърна Петков, като заобиколи останалите неясни моменти в цялата история.

"АНГРО", "АЛАНГРО" и СМЯХ В ЗАЛАТА

Дори сериозната тема за блокирания в украинския град Мариупол български кораб "Царевна" беше неглижирана от смеха и шегите на част от депутатите в пленарната зала.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов повдигна темата за ситуацията около кораба и порица премиера Кирил Петков, че е закъснял в предприемането на действия за спасяването на блокираните ни сънародници. "Имаме инфомация, че екипажът се крие в трюма на кораба. Какво правите в момента за спасяване на българския екипаж, за да бъдат тези хора прибрани живи и здрави", попита Костадинов. 

Премиерът отговори, че между кораба и оградата на пристанището има 260 м. "Тези метри са "арената на смъртта". Говоря всяка сутрин с капитана, в момента са влезли руските танкове и обстрелват скривалището, където около 100 украински бойци държат линията. От трите танка единият беше взривен и капитънът ме помоли да прекъснем разговора, за да слезе на по-ниските нива на кораба, където се крие", каза Петков и обеща, че в първата минута, в която няма бойни действия на пристанището, има група в готовност, която може да поеме българските граждани. "Говоря и с жените на моряците. Хубавата новина е, че храна и вода има за осем - девет дни. Имаме шанс да изчакаме. Ако тази битка свърши в следващите един или два дни -теглим кораба. Ако не свърши, се надяваме поне в тези 260 м. да няма битка, за да изкараме българските граждани", каза Петков. 

Премиерът обясни, че преди два дни е имало утихване на ситуацията, а според спасителната група е било възможно екипажът да бъде изтеглен. "Групата каза, че според тях е безопасно, но при комуникация с капитана той помоли да не поема този риск, защото се е стреляло през нощта и рискът е по-голям от докладваното", разказа Петков.

Смях в залата обаче беше провокиран от лапсус на Кирил Петков. "Не може да се говори алангро. Ако на вас ви е смешно, на тези хора там не им е", каза премиерът.  На трибуната излезе Десислава Атанасова от ГЕРБ, която обясни, че "смехът ни е провокиран не от разказа на министър-председателя за ситуацията с кораба, на който се намират български моряци. В това бихме подкрепили усилията на правителството. Смехът ни е провокиран от неправилното използване на думи в българския език и непознаването на езика. Дума "алангро" в българския език не съществува. Дума "ангро" е правилната", заяви Атанасова.

"Когато говорим за живота на 15 човека, е обидно да видим, че вие се смеете и си правите шегички, независимо от темата. Това са 15 живота, които вие не уважавате в този момент", контрира лаконично Петков. 

 

Още по темата