Quantcast
Кирил Петков: Готови сме светкавично да изведем моряците от „Царевна“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Кирил Петков: Готови сме светкавично да изведем моряците от „Царевна“

1 681

На всеки три часа българските служби дават информация за ситуацията около блокирания в украинския град Мариупол български кораб „Царевна“. Хората са добре, имат храна и вода за още 10 дни.

Това обяви пред министрите в началото на редовното заседание на кабинета премиерът Кирил Петков. Петков обясни, че се е чул току що с капитана на кораба и правителството е готово светкавично да действа за извеждането на хората при поява на такава възможност.

„Проблемът е, че има 260 метра разстояние от кораба до оградата. В тези 260 метра има скривалище, където се водят бойни действия, даже тази сутрин е имало стрелби. В момента,  в който този коридор стане зелен, дори временно, имаме пълна организация хората да бъдат изведени оттам“, обясни Петков. Той бе категоричен, че правителството следи много ангажирано казуса и е поставило живота на екипажа като приоритет номер едно.  Българският кораб „Царевна“, собственост на варненската фирма „Шипман“, е блокиран в Мариупол от 24 февруари. На борда има 17 българи и трима украинци.

Финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост е абсолютно готова. Първото нещо е, че планът гарантира енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и сме в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ-та, геотермали“, заяви още Петков. Очаква се утре в София председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен да обяви, че Европейската комисия дава зелена светлина за плана. Петков изтъкна още новите реформи, заложени в плана по линия на върховенство на законите, както и по-концентрираното финансиране на отделни приоритети като железниците например. Петков поздрави всички министерства, работили върху документа.

Още

Черното бъдеще за въглищните централи мощно приближи

08.12.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

2875
В мегапроекта за батериите се заговори и за частен инвеститор

07.12.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

4652
Енергийният министър изправи на нокти вицепремиера по еврофондовете

23.11.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

6495