facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

ДПС отърва наказание за спорна предизборна агитация

За подобно нарушение - използване на цветове на националния флаг, съдът отказа да регистрира партията на Слави Трифонов
515
 Няма такава държава
На "Няма такава държава" беше отказана регистрация, защото използва „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“.

На ДПС няма да му се налага да плаща глобата заради агитация на отминалите местни избори с цветовете на националното знаме. Наказанието беше наложено от общинската избирателна комисия (ОИК) във Върбица в началото на октомври. Два месеца по-късно обаче Централната избирателна комисия (ЦИК) го е отменила, тъй като е сметнала, че движението не е ползвало цветовете на трибагреника по неправомерен начин.

Жалбата срещу ДПС е подадена от местен представител на БСП във Върбица. Според него кандидат-кметът на партията на Доган се е рекламирал с плакат, на който по цялата му долна ширина е поставено националното знаме. Като доказателство са били приложени снимки. В ОИК са разгледали сигнала, преценили са, че е основателен, и са наредили на общината да свали плакатите, както и да бъде съставен акт за извършено административно нарушение.

Решението на комисията се позовава на разпоредба в Изборния кодекс, която изрично забранява използването на националните символи на България при предизборна агитация. Законът постановява, че в такива случаи се налага глоба от 2000 до 5000 лв., а при рецидив – от 5000 до 15 000 лв.

От ОИК-Върбица обаче са допуснали сериозни грешки в решението по случая – не са вписали кой е нарушителят и на кого да бъде съставен актът за нарушението. Това е и привлякло вниманието на ЦИК. Освен това изборните комисари, след като са прегледали снимките, са решили, че нарушение всъщност няма. Аргументът им е, че цветовете бяло, зелено и червено били изобразени на плакатите под формата на тънка ивица. А нарушение на закона можело да има само ако знамето е изобразено точно по начина, по който е описано в Закона за държавния печат и националното знаме на Република България. С тези мотиви членовете на ЦИК обявяват за прекратена административнонаказателното производство по случая.

ДВОЕН СТАНДАРТ

В същото време само преди дни Софийският градски съд отхвърли молбата на шоумена Слави Трифонов да регистрира партия с мотива, че в партийното лого се съдържали цветовете на трибагреника. „Използването на знамето в символа на партията е налице не само когато има пълна идентичност в двата знака, но и когато внушението е достатъчно силно, че да създаде възможност гражданите да свържат символа със знамето на републиката“, обявиха от съда. С други думи, магистратите смятат, че „интегрираните цветове бяло, зелено, червено“ са достатъчни, за да се направи връзка с националния флаг – твърдение, което ЦИК фактически отрича в казуса с ДПС.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП ще се чисти от "фантоми" до последно

29.02.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1834 13
НСИ призна за разминавания в отчитането на БВП

25.02.2020

8567 80
ГЕРБ хареса идеята на ДПС за ценоразпис за НСО

24.02.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

4515 23

Коментари

sega_reader

На българска партия се отказва регистрация защото използвала ... българският флаг.

А чий флаг да използват, на Танзания ли ?

Защо тогава се разрешава регистрация на партии, в чието име се съдържа името България.

По аналогия с флага.

Влез или се регистрирай за да коментираш