Медия без
политическа реклама

ДПС не вижда проблем в Росенец

Движението получи подкрепата на евролибералите за изумление на „Демократична България”

15 Юли 2020Обновена
От ДПС винаги обявяват, че залагат на младите. На Росенец стана ясно защо е така.
Илияна Кирилова
От ДПС винаги обявяват, че залагат на младите. На Росенец стана ясно защо е така.

Насред разгара на тежката обществена и политическа криза в страната, от ДПС избраха да говорят публично по единствената тема, която изглежда ги вълнува – крайморската резиденция на почетния им председател Ахмед Доган при Росенец.

„Проблем на Росенец няма”, обяви категорично оперативният лидер на движението Мустафа Карадайъ в парламента. И посъветва онези, които виждат нарушения, да се обърнат към компетентните органи. „Тези въпроси не се решават нито на територията на частен имот, нито на официален плаж, законно отдаден на концесия, нито на камънака, който всички видяха”, изтъкна Карадайъ.

А гражданите, които демонстрираха срещу агресивните гардове на Доган от НСО, оперативният лидер на партията окачестви като „едни бутикови партийки с дежурните протести и протестиращи, както и едни организирани агитки, за които вчера видяхме кой и как ги организира с бомбички и запалителни течности”. И отправи обвинение, позовавайки се на неназовани медийни източници, че „медийно-политическата група Капитал се заканва на мира в страната. Може би затова бяха на Росенец, но не им се получи.”

Карадайъ горещо похвали комсомолците на ДПС, които се бяха събрали в огромно множество под водачеството на евродепутата Илхан Кючюк, за да бранят крайморския сарай. „Поздравления за младежката организация на ДПС, които бяха на висота – не се подадоха на провокациите, не допуснаха да се реализира предварително подготвеният сценарий за посегателство върху частна собственост на единствения държавник в най-новата ни история – д-р Ахмед Доган. Защитиха конституцията на Република България, законността, демокрацията, правото на неприкосновена собственост, мира и сигурността в страната”, доволно каза Карадайъ.

А в заключение намекна, че въпросът за имотите на Доган повече не трябва да бъде замесван в политическите крамоли: „Проблемите на жълтите павета се решават на жълтите павета, а не някъде другаде.”

ЛАКОНИЧНО

Съвсем лаконично Карадайъ адресира ситуацията в страната - колкото да обяви, че партията му се дистанцира. "Опитите да включат и ДПС в политическото блато, което е следствие на войната на институциите, няма да успеят. Още в началото на противопоставянето на институциите, ние предупредихме, че войната на институциите ще доведе до политическа, парламентарна и конституционна криза", заяви той.

ЕВРОПОДКРЕПА

От движението се похвалиха, че са получили подкрепата на евролибералите по въпроса за Росенец. "Почетният председател на ДПС Ахмед Доган установи етническия мир в България. Към него трябва да се отнасят с уважение. Срамно е, че екстремисти атакуват него и неговия имот", написал е председателят на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Баален в Туитър, цитиран от партийния пресцентър на ДПС.

Думите на ван Баален бяха посрещнати с изумление от "Демократична България", чийто активисти демонстрираха край Сарая. "Дългогодишното твърдение на г-н Доган и неговата партия, че са единствен гарант на етническия мир доведе до ситуация, в която зад тази фалшива претенция малка група от висшестоящи членове на ДПС, близки до него, се превърнаха в един от най-значимите източници на корупция в България", написа Христо Иванов, съпредседател на ДБ, в писмо до лидера на АЛДЕ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата