Медия без
политическа реклама

Доган трябва да се яви на разпит в прокуратурата

Държавното обвинение ще трябва пак да се заеме със сделката за ТЕЦ-Варна

05 Юли 2021Обновена
ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна
ТЕЦ Варна

Апелативната прокуратура в София отмени отказа на Софийска градска прокуратура да образува разследване за продажбата на ТЕЦ "Варна", която към момента е мажоритарна собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, съобщава Антикорупционният фонд.

В постановлението на държавното обвинение, подписано от прокурор Емил Петров, се казва, че извършената до момента проверка е непълна и не е даден отговор на всички изложени данни в сигнала на чешкия сенатор Лукаш Вегентнехт. В края на 2019 г. политикът сезира Софийската градска прокуратура за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на топлоцентралата, която в края на 2017 г. беше придобита от децата на бившия транспортен министър в кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов.

Апелативна прокуратура е дала указания за разпит на собствениците на фирмата „Сигда“ ООД, както и на представител на ръководството на ЧЕЗ в България. Справка в Търговския регистър показа, че 70% от "Сигда" са собственост на Доган, а останалите дялове са поделени между Станислав и Ивелина Папазови. 

ЧЕЗ купува ТЕЦ "Варна“ през 2006 г. за 206 млн. евро, а я продава през 2017 г. за 48.5 млн. евро на „Сигда“, по това време собственост на децата на Папазов. Днес 70% от ТЕЦ "Варна“ са официално собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. „Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони (40 млн. евро – б.р.)“, твърди още чешкият сенатор. Той коментира, че „ръководството на ЧЕЗ е обяснило ниската продажна цена на „ТЕЦ Варна“ с ниската ефективност на теца". "Но пък ние откриваме много документи, които говорят за обратното. Искаме да проверим как стоят нещата от българска страна“, коментира Лукаш Вегентнехт пред "Свободна Европа" неотдавна.

Официалната причина за подозрително ниската продажна цена на ТЕЦ "Варна" е лошото техническо състояние на централата и невъзможността ѝ да работи и носи печалба при спазване на екологичните норми. Само месеци след смяната на собствеността обаче тецът като с магия решава екологичните проблеми, отбелязва АКФ. Топлоцентралата започва да получава милиони левове от държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика. Освен това през август 2018 г. „Пристанище ТЕЦ Езерово“ вече е лицензирано и отчита дейност.

В постановлението си апелативната прокуратура потвърждава, че по-долната инстанция оставя неизяснени множество ключови въпроси, сред които какво е техническото състояние на ТЕЦ „Варна“ преди и след продажбата от ЧЕЗ на „Сигда“ ООД и раздавани ли са дивиденти на акционерите на ТЕЦ „Варна“ за 2017 г., на кои лица, в какъв размер и платени ли са съответните данъци.

 

Последвайте ни и в google news бутон