Медия без
политическа реклама

ДНСК спира строителството на небостъргача "Златен век"

"Артекс" извади служителите си на протест пред МРРБ

21 Юни 2021Обновена
Работници на АРТЕКС излязоха на протест пред МРРБ.

ДНСК спира строителството на небостъргача "Златен век", съобщи шефът му Влади Калинов. След обстойно разглеждане на документите е установено, че разрешението за строеж е изтеклно през януари 2020 г. "Всичко построено след това трябва да бъде разрушено", заяви архитект Калинов. Според него тълкуването на Административен съд - София, че разрешението е валидно до 2022 г., е некоректно.  Както "Сега" писа, строителното разрешение следваше да изтече окончателно през 2017 г., но с поправка в Закона за устройство на територията срокът на валидност на разрешенията за строеж на обекти, първа категория мимоходом бе завишен от 5 на 10 години. Промяната в закона, прокарана от ексдепутата от ГЕРБ Александър Ненков, се прочу като поправката "Артекс" и бе една от сюжетните линии в разразилия се през 2019 г. "Апартаментгейт" с луксозни покупки на водещи фигури в ГЕРБ.

От ДНСК признават, че "Артекс" на практика имат право да се възползват от по-дългата валидност на разрешението за строеж, но изтъкват, че 10-те години се броят от откриването на строителната площадка, тоест от 2010 г. Така разрешението е изтекло през януари, 2020 г. и всичко построено след тази дата трябва да се събори, считат от ДНСК. 

Не е ясно доколко тази позиция ще издържи при обжалване в съда - "Артекс" на практика не можеха да строят заради течащото съдебно дело по предходната заповед на ДНСК за временно спиране на строителството. От компанията излязоха с остро становище в тази посока, като отхвърлят и тълкуването за изтичане на срока на разрешението до 2020 г. " В резултат от незаконосъобразното спиране на строежа от ДНСК през 2019 г., ние бяхме поставени в обективна невъзможност да продължим строителството. Заповедта за спиране е от категорията административни актове, които подлежат на предварително изпълнение и за които е недопустимо спиране на изпълнението от съда. Излиза, че дори и да се възприеме неправилната теза на ДНСК за валидност до януари 2020 г., с незаконосъобразните си действия ДНСК ни е отнела цели 9 месеца, от 15.04.2019 г. до 15.05.2021 г., в рамките на които грубият строеж на сградата щеше да е завършен много отдавна", изтъкват от компанията. Оттам са категорични, че 10-те години за разрешението текат от 2012 г. - моментът, в който е презаверено старото им разрешение за строеж. 

По-рано днес строителната компания "Артекс" извади жива сила пред сградата на регионалното министерство заради намеренията на институциите да преразгледат случая с разрешението за строеж на небостъргача "Златен век". Стотици работници на компанията изградиха шпалир от тела и табели по улицата с искане администрацията да спре да пречи на проекта. "В "Лозенец" срещу проекта протестираха 20 души, огледайте се около вас колко са хората", отказа да брои подчинените си единият от собствениците арх. Пламен Мирянов. "Има само една истина, нека я уважим", призова Мирянов.

На точно обратното мнение са хората от квартала. "Всичко, което тези хора казват, са изопачени лъжи. Ние протестирахме да се спази законът, те протестират да не бъде спазен", коментира Никола Вапцаров от инициативния комитет против небостъргача. 

До излизането на "Артекс" на улицата се стигна заради обявеното от новото ръководство на МРРБ и ДНСК намерение да бъде взето еднозначно решение по темата има ли валидно строително разрешение за небостъргача "Златен век" в столичния кв. "Лозенец". Което вече е факт. 

 

Теза срещу теза

Протестът на "Артекс" бе видимо солидно организирано събитие. Протестиращите бяха снабдени с нови каски, професионално изработени плакати, бе монтирана и озвучителна уредба с микрофон, така че да се чуват добре думите на Мирянов. "Всичко по проекта е изрядно, единствено като казус стои това разрешение", коментира пред протестиращия шпалир от работници Пламен Мирянов. Това "единствено" обаче е ключов въпрос - ако разршението за строеж е изтекло, сградата, която ще може да се изгради на мястото, ще може да е максимум 26 метра. Новият шеф на ДНСК Влади Калинов обясни, че юристите са разделени на две и има мнения както в полза на тезата за изтекло разрешение, така и обратно. 

"Те взимат теза, която е удобна за тях, за да успокоят масите, да успокоят политиците, да си направят своята кампания. Самият управител на ДНСК казва - аз знам другата теза, но не мога да я взема, защото е неудобна", счита Мирянов. Той недоумява защо хората се дразнят от сградата и от предвидената църква, която ще бъде изградена на последния етаж. „Защо ги дразни да има църква на върха. Това не е за наша слава, това е за слава на Господа. Кръстът Господен ще бъде издигнат на най-високата точка на квартала. Ние не искаме нищо лошо, само доброто за „Лозенец“ и София“, недоумява Мирянов. За него строителното разрешение е валидно най-рано до 2022 г. и компанията е готова да търси правата си заради стотици милиони загуби от забавеното строителство.

От инициативен комитет "Лозенец" продължават да са против "доброто", готвено им от инвеститора. "Хора, които са очевидно платени, идват да защитават правото. Няма да позволим едни олигарси да оказват натиск върху администрацията за сметка на гражданите на "Лозенец". Няма да позволим да бъде смачкан закона за едни хора, които са се самозабравили", коментира Вапцаров от инициативния комитет. 

Още по темата